
Senaat VS nadert stemming over 1 biljoen voor infrastructuur
WASHNGTN (ANP) - De Amerikaanse Senaat zal waarschijnlijk dit weekend stemmen over een groot pakket aan investeringen in infrastructuur. Het gaat om uitgaven van ongeveer 550 miljard dollar aan wegen, spoorlijnen, bruggen en betere internetverbindingen. Samen met eerder goedgekeurde investeringen komt het totaal op circa 1 biljoen (1000 miljard) dollar.
Zowel Republikeinen als Democraten lijken zich achter het wetsvoorstel te scharen. Toch lukte het de leider van de Democratische fractie nog niet om al overeenstemming te bereiken over het geheel aan uitgaven, waar al weken over wordt onderhandeld. Het investeringspakket is een belangrijke pijler onder het economisch beleid van president Joe Biden. Hij riep congresleden vrijdag nog eens op vaart te maken met het goedkeuren van de voorstellen, die volgens hem "miljoenen goedbetaalde banen opleveren."
Van de honderden miljarden dollars gaat zo'n 110 miljard dollar op aan verbeteringen aan het wegen- en bruggennetwerk. Ook wordt het stroomnet voor 73 miljard dollar versterkt en krijgen de Amerikaanse spoormaatschappij Amtrak en spoorwegbeheerders 66 miljard dollar. Ook gaan er tientallen miljarden dollars naar betere drinkwaterleidingen.
Cryptomunten
Een van de overgebleven twistpunten is de manier waarop belasting wordt geheven op transacties met cryptomunten. Ook wordt nog onderhandeld over een voorstel om lokale overheden 30 procent van eventuele ongebruikte coronasteun te laten gebruiken voor infrastructuur.
Als de Senaat akkoord gaat met de investeringen in infrastructuur, moet het Huis van Afgevaardigden nog instemmen met het plan. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat het miljardenpakket daar gemakkelijk wordt aangenomen. De Democraten hebben er slechts een kleine meerderheid en linksere leden van de partij hadden hogere uitgaven gewild.
Daarnaast verklaarde Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, dat ze pas wil stemmen over het infrastructuurplan als de Senaat een groter pakket aan stimuleringsmaatregelen voor de economie aanneemt. Aan die voorstellen, goed voor zo'n 3500 miljard dollar, zijn grote hervormingen verbonden op het gebied van kinderopvang, gezondheidszorg, milieubeleid en belastingen. Hier zijn Republikeinen geen voorstander van.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
7 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
47 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
7 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
9 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
14 uur geleden