Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat VS nadert stemming over 1 biljoen voor infrastructuur

Senaat VS nadert stemming over 1 biljoen voor infrastructuur

WASHNGTN (ANP) - De Amerikaanse Senaat zal waarschijnlijk dit weekend stemmen over een groot pakket aan investeringen in infrastructuur. Het gaat om uitgaven van ongeveer 550 miljard dollar aan wegen, spoorlijnen, bruggen en betere internetverbindingen. Samen met eerder goedgekeurde investeringen komt het totaal op circa 1 biljoen (1000 miljard) dollar.

Zowel Republikeinen als Democraten lijken zich achter het wetsvoorstel te scharen. Toch lukte het de leider van de Democratische fractie nog niet om al overeenstemming te bereiken over het geheel aan uitgaven, waar al weken over wordt onderhandeld. Het investeringspakket is een belangrijke pijler onder het economisch beleid van president Joe Biden. Hij riep congresleden vrijdag nog eens op vaart te maken met het goedkeuren van de voorstellen, die volgens hem "miljoenen goedbetaalde banen opleveren."

Van de honderden miljarden dollars gaat zo'n 110 miljard dollar op aan verbeteringen aan het wegen- en bruggennetwerk. Ook wordt het stroomnet voor 73 miljard dollar versterkt en krijgen de Amerikaanse spoormaatschappij Amtrak en spoorwegbeheerders 66 miljard dollar. Ook gaan er tientallen miljarden dollars naar betere drinkwaterleidingen.

Cryptomunten

Een van de overgebleven twistpunten is de manier waarop belasting wordt geheven op transacties met cryptomunten. Ook wordt nog onderhandeld over een voorstel om lokale overheden 30 procent van eventuele ongebruikte coronasteun te laten gebruiken voor infrastructuur.

Als de Senaat akkoord gaat met de investeringen in infrastructuur, moet het Huis van Afgevaardigden nog instemmen met het plan. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat het miljardenpakket daar gemakkelijk wordt aangenomen. De Democraten hebben er slechts een kleine meerderheid en linksere leden van de partij hadden hogere uitgaven gewild.

Daarnaast verklaarde Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, dat ze pas wil stemmen over het infrastructuurplan als de Senaat een groter pakket aan stimuleringsmaatregelen voor de economie aanneemt. Aan die voorstellen, goed voor zo'n 3500 miljard dollar, zijn grote hervormingen verbonden op het gebied van kinderopvang, gezondheidszorg, milieubeleid en belastingen. Hier zijn Republikeinen geen voorstander van.

Meer uit Financieel

Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

21 minuten geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

1 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

1 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

3 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

4 uur geleden
Tesla stijgt op Wall Street door hoop goedkeuring megabonus Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van ruim 5 procent. De fabrikant van elektrische auto's houdt donderdag zijn aandeelhoudersvergadering, waarop opnieuw zal worden gestemd over de megabeloning voor topman Elon Musk. Hij liet voorafgaand aan die vergadering weten dat een meerderheid van de aandeelhouders lijkt in te stemmen met zijn beloningspakket van 56 miljard dollar (zo'n 52 miljard euro).

5 uur geleden