Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat VS akkoord over voorstel grensbewaking en steun Oekraïne

Senaat VS akkoord over voorstel grensbewaking en steun Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een akkoord bereikt over een voorstel voor immigratiebeperking en hulp aan Oekraïne, maar er wordt nog veel discussie verwacht om het aan te nemen, vooral in het Huis van Afgevaardigden. Voormalig president Donald Trump, die in de race is voor een nieuw presidentschap, is tegen.

Het voorstel behelst een bedrag van 118,3 miljard dollar, ongeveer 109,8 miljard euro. Daarvan is 60 miljard dollar oftewel 55,7 miljard euro voor Oekraïne bestemd en 17,6 miljard (ongeveer 16,3 miljard euro) voor Israël. De Senaat houdt er woensdag zijn eerste stemming over.

Het voorstel maakt het mogelijk om migranten aan de grens terug te sturen als er een week lang dagelijks vierduizend mensen aan de grens verschijnen. Als er dagelijks meer dan vijfduizend migranten de VS proberen binnen te komen, is het een vereiste om ze terug te sturen. Deze drempels liggen ver beneden de huidige aantallen migranten aan de grens met Mexico. Alleen al in december werden er bij de grens 302.000 migranten aangetroffen.

Het voorstel maakt het ook moeilijker om asiel te krijgen in de Verenigde Staten.

De strengere immigratieregels zijn een eis van de Republikeinen om hulp aan Oekraïne goed te keuren. Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, staat onder sterke druk van ultraconservatieve Republikeinen, die alleen strenge anti-immigratieregels willen, inclusief de bouw van een muur.

De regering Biden wordt verantwoordelijk gehouden voor een grote toename van het aantal migranten dat de VS probeert binnen te komen. Het Huis van afgevaardigden stemt deze week in dat verband ook over afzetting van minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid.

Meer uit Buitenland

Twee Oekraïeners doodgestoken in Duitsland, een Rus aangehouden

MURNAU AM STAFFELSEE (ANP/DPA) - Twee mannen uit Oekraïne zijn zaterdag neergestoken op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren. Beide slachtoffers zijn omgekomen. De politie heeft een 57-jarige Rus als verdachte aangehouden.

43 minuten geleden
Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

4 uur geleden
Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Iraaks parlement stemt in met antihomowet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

4 uur geleden
Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

JAKARTA (ANP/AFP) - Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

6 uur geleden
Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

LONDEN (ANP) - Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

7 uur geleden
Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

BOSTON (ANP) - Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

9 uur geleden