Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

De afgelopen periode heeft de senaat 998 wetsvoorstellen behandeld, zei Bruijn. Vijf keer is een wetsvoorstel verworpen, zeven keer kwam de regering op aandringen van de senaat met een wijziging en acht keer trok de regering een wetsvoorstel in.

Bruijn memoreerde aan de lastige tijd waarin de senatoren hun werk hebben gedaan. Nog geen jaar na het aantreden van de 75 senatoren brak de coronapandemie uit. Het betekende veel digitaal vergaderen maar uiteindelijk konden de Eerste Kamerleden terecht in de Ridderzaal op het Binnenhof, waar onderling genoeg afstand te houden was. Ook de gezamenlijke speciale vergaderingen met de Tweede Kamer op Prinsjesdag was twee jaar ergens anders. Die vonden plaats in de Grote Kerk in Den Haag en niet in de Ridderzaal. Daarna brak de oorlog in Oekraïne uit waarna veel aandacht uitging naar de steun voor het getroffen land en alle maatregelen.

Voorzitterschap

Premier Mark Rutte prees de vertrekkende Kamerleden om hun inzet en betrokkenheid. Volgens hem zit de kracht van dit instituut in de opgetelde kennis en kunde van alle senatoren samen. Hij vindt dat senatoren "een gezonde afstand van de waan van de dag hebben, gecombineerd met de instelling te doen wat nodig is in het algemeen belang en met de rechtsstaat voor ogen. Dat is wat senatoren en wat de Eerste Kamer als geheel, typeert". Volgens hem kijkt het kabinet uit naar de samenwerking met de senaat in de nieuwe samenstelling. "Er zullen momenten komen dat het erom zal spannen, maar ook daar kijk ik naar uit. Want het cement van elke gezonde democratie, is de dialoog", aldus Rutte.

De nieuwe senatoren treden op 13 juni aan en op 27 juni wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Nieuwkomer BBB - met zestien zetels meteen de grootste partij in de senaat - heeft al laten weten dat zij het voorzitterschap graag willen hebben.

Meer uit Politiek

Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

8 minuten geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

1 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

2 uur geleden
Kamer wil af van bezuinigingen op regionaal ov

DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

2 uur geleden
PVV en CDA geven nog geen duidelijkheid over steun asielwetten

DEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.

3 uur geleden
CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

3 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

3 uur geleden