
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen
DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.
De afgelopen periode heeft de senaat 998 wetsvoorstellen behandeld, zei Bruijn. Vijf keer is een wetsvoorstel verworpen, zeven keer kwam de regering op aandringen van de senaat met een wijziging en acht keer trok de regering een wetsvoorstel in.
Bruijn memoreerde aan de lastige tijd waarin de senatoren hun werk hebben gedaan. Nog geen jaar na het aantreden van de 75 senatoren brak de coronapandemie uit. Het betekende veel digitaal vergaderen maar uiteindelijk konden de Eerste Kamerleden terecht in de Ridderzaal op het Binnenhof, waar onderling genoeg afstand te houden was. Ook de gezamenlijke speciale vergaderingen met de Tweede Kamer op Prinsjesdag was twee jaar ergens anders. Die vonden plaats in de Grote Kerk in Den Haag en niet in de Ridderzaal. Daarna brak de oorlog in Oekraïne uit waarna veel aandacht uitging naar de steun voor het getroffen land en alle maatregelen.
Voorzitterschap
Premier Mark Rutte prees de vertrekkende Kamerleden om hun inzet en betrokkenheid. Volgens hem zit de kracht van dit instituut in de opgetelde kennis en kunde van alle senatoren samen. Hij vindt dat senatoren "een gezonde afstand van de waan van de dag hebben, gecombineerd met de instelling te doen wat nodig is in het algemeen belang en met de rechtsstaat voor ogen. Dat is wat senatoren en wat de Eerste Kamer als geheel, typeert". Volgens hem kijkt het kabinet uit naar de samenwerking met de senaat in de nieuwe samenstelling. "Er zullen momenten komen dat het erom zal spannen, maar ook daar kijk ik naar uit. Want het cement van elke gezonde democratie, is de dialoog", aldus Rutte.
De nieuwe senatoren treden op 13 juni aan en op 27 juni wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Nieuwkomer BBB - met zestien zetels meteen de grootste partij in de senaat - heeft al laten weten dat zij het voorzitterschap graag willen hebben.
Meer uit Politiek
OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geleden