Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat is akkoord: maximale straf op doodslag van 15 naar 25 jaar

Senaat is akkoord: maximale straf op doodslag van 15 naar 25 jaar

DEN HAAG (ANP) - De maximumstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer daarmee ingestemd. Het idee is dat zo het verschil tussen de straffen voor doodslag en moord verkleind wordt. Op moord staat maximaal 30 jaar gevangenisstraf, tenzij de rechter levenslang wil opleggen. Dat zogenoemde 'strafgat' was kleiner toen de maximumstraf voor moord nog 20 jaar was.

De strafverhoging is een initiatief van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat onvoldoende duidelijk is waar de strafverhoging voor nodig is, het Openbaar Ministerie vindt het nuttig dat het strafgat verkleind wordt. De Tweede Kamer stemde in mei vorig jaar met het wetsvoorstel in, al stemde coalitiepartij D66 toen tegen.

Ook in de Eerste Kamer uitte D66-senator Boris Dittrich zijn twijfels. Hij vroeg zich af of een hogere maximumstraf voor doodslag wel iets toevoegt. "Doodslag is een impulsdelict. Het lijkt mij niet aannemelijk dat hier sprake is van generale preventie", zo zei hij. Om die reden stemde zijn partij uiteindelijk ook in de Eerste Kamer tegen. Hij is niet overtuigd dat de samenleving van de verhoging van de maximumstraf veiliger wordt.

Het verschil tussen moord en doodslag is of iemand van tevoren van plan was om een ander om het leven te brengen. Doodslag gebeurt in een opwelling, moord is met voorbedachten rade. In beide gevallen wordt iemand wel expres om het leven gebracht. Als iemand omkomt terwijl dat niet per se de bedoeling was, kan sprake zijn van dood door schuld of mishandeling met de dood als gevolg.

Meer uit Binnenland

Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

1 uur geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

1 uur geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

1 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

4 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

5 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

8 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

8 uur geleden