Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat geeft Ollongren meer tijd om huurders tegemoet te komen

Senaat geeft Ollongren meer tijd om huurders tegemoet te komen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer houdt vast aan haar eisen om alle huren tijdelijk te bevriezen of een soortgelijke maatregel te treffen in verband met de coronacrisis. Wel geeft de senaat minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) deze zomer nog de tijd om dat te doen. De zeldzame motie van afkeuring die de Eerste Kamer vorige week aannam, blijft daarmee boven de markt hangen. Voor huurders betekent het dat de jaarlijkse verhoging per 1 juli gewoon doorgaat.

SP-senator Tiny Kox heeft dinsdag aangegeven dat Ollongren het huurbeleid alsnog moet aanpassen, ook "om de verstoorde verhouding met de senaat te herstellen". De SP'er stond aan de basis van twee aangenomen moties hierover en daarna een motie van afkeuring. De minister heeft deze moties niet uitgevoerd. "Een triest novum", stelt Kox. De oppositie heeft in de Eerste Kamer de meerderheid.

Het huurbeleid is en blijft afgekeurd, stelt Kox. Als ze geen maatregelen neemt op de gewenste manier, dan zou de senaat haar komende wetsvoorstellen of haar begroting kunnen afkeuren, waarschuwt de SP-senator. Nu een motie van wantrouwen indienen tegen Ollongren, heeft volgens Kox geen zin. "We willen niet dat de minister aftreedt, maar dat ze optreedt", zegt hij.

Geen huurstop

De minister herhaalde maandag in een brief aan de senaat dat ze geen huurstop wil. Wel gaat ze in augustus de ontwikkelingen met de crisis en de situatie van de huurders - vooral die met de laagste inkomens - opnieuw bekijken. Meer maatregelen om huurders te beschermen, sluit ze niet uit. Maar ze wil dat doen in samenhang met de begroting voor het komende jaar.

Voor nu houdt ze vast aan haar beleid dat huurders die door corona in de knel zijn gekomen, hulp vragen aan hun verhuurder om een oplossing te zoeken. Als dit niet gebeurt, kunnen ze zich melden bij een registratiepunt bij de Huurcommissie.

De Eerste Kamer schermt niet vaak met een motie en dient bijna nooit een motie van afkeuring (van het beleid) of wantrouwen (tegen een bewindspersoon) in. Als een motie van wantrouwen wordt aangenomen, zal een bewindspersoon moeten aftreden en mogelijk een kabinet als dat achter het gevoerde beleid blijft staan. Ook een afgekeurde begroting levert problemen op, omdat beide Kamers ermee moeten instemmen. De Eerste Kamer heeft enkele keren een begroting verworpen. Toen dat in 1906 met de begroting van Oorlog gebeurde, leidde dit tot een kabinetscrisis.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

6 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

7 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

9 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden