Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat gaat door met spreidingswet, maar niet voor verkiezingen

Senaat gaat door met spreidingswet, maar niet voor verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer gaat door met de behandeling van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers over het land. Het is alleen niet duidelijk wanneer de senaat het omstreden wetsvoorstel gaat behandelen. BBB, de grootste senaatsfractie, wilde dat nog voor de verkiezingen op 22 november. Maar dat gaat niet door.

BBB-senator Ilona Lagas had een voorstel klaar liggen om de wet versneld te behandelen, op 21 november, maar trok dat in voordat de senaat er dinsdagavond over zou stemmen. BBB is tegen de wet, maar wilde de kwestie snel afronden. De partij vindt dat "burgers en gemeenten voor de verkiezingen duidelijkheid moeten krijgen over de positie van partijen", zei Lagas. De versnelling is niet mogelijk vanwege procedures, liet ze weten.

Volgens fractievoorzitter Lagas is het nog steeds de bedoeling dat de senaat het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk behandelt, maar dat gebeurt niet meer voor de verkiezingen. De spreidingswet zal daarna waarschijnlijk een kwestie worden aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe regeringscoalitie. De kwestie verdeelde de huidige, inmiddels uiteengevallen coalitie. Vooral de VVD verzette zich stevig tegen het plan van asielstaatssecretaris Eric van der Burg, nota bene een partijgenoot.

Snelle invoering

Veel gemeenten en provincies dringen juist aan op een snelle invoering van de spreidingswet. Die regelt vooral de reguliere plekken. Omdat er daarvan veel te weinig zijn, worden er duizenden asielzoekers opgevangen in tijdelijke (crisis-)noodopvang, zoals sporthallen. Flink wat gemeenten hebben nog geen enkele opvang ingericht waardoor andere gemeenten relatief meer asielzoekers moeten opvangen. De pijn van de wet zit er vooral in dat gemeenten uiteindelijk kunnen worden gedwongen tot asielopvang

Eerder dinsdag had een meerderheid van de Eerste Kamer besloten het onderwerp niet controversieel te verklaren. Een voorstel van SGP-senator Diederik van Dijk om de behandeling van de veelbesproken wet uit te stellen tot het aantreden van een nieuw kabinet, kreeg steun van 21 senatoren. De andere 54 senatoren wilden wel verder met het wetsvoorstel. De BBB speelde een belangrijke rol bij dit besluit, want de fractie met zestien senatoren was eerst voor het voorstel van de SGP, maar bleek dinsdag toch van mening veranderd

De Eerste Kamerfracties van GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, 50PLUS en OPNL wilden doorgaan met de wet. Senatoren van VVD, PVV, SGP, FVD en JA21 - tegenstanders van de wet - wilden juist wachten.

Meer uit Politiek

Volt wil Schoof opdragen EU-verdragswijziging in gang te zetten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de regeringspartijen moeten dinsdag uitspreken of ze een wijziging van het EU-verdrag in gang willen zetten. Ze moeten oordelen over een oproep van Volt aan premier Dick Schoof om op de EU-top later deze week om zo'n aanpassing van de basisregels van de EU te vragen.

2 uur geleden
D66 en CDA: schors Hongarije uit Schengen om Russische spionage

DEN HAAG (ANP) - D66 en CDA vinden dat Hongarije tijdelijk moet worden geschorst uit het Schengengebied, de zone in Europa waarbinnen mensen vrij kunnen reizen. De regering onder leiding van premier Viktor Orbán heeft afgelopen zomer de deur wijd opengezet voor arbeidsmigranten uit Rusland en Belarus, stellen de oppositiepartijen. Daardoor komen spionnen uit die landen naar hun inzicht te makkelijk de Europese Unie in.

3 uur geleden
Griekspoor bereikt tweede ronde van tennistoernooi Stockholm

STOCKHOLM (ANP) - Tallon Griekspoor heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in het Zweedse Stockholm. De als zevende geplaatste tennisser was in twee sets te sterk voor de Rus Pavel Kotov: 6-4 6-3.

15 uur geleden
Schoof had 'constructief' gesprek met Wilders over asielplannen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof had maandag "een prettig en constructief gesprek" over de asielplannen van het kabinet met PVV-leider Geert Wilders, meldt de RVD maandagmiddag in een korte verklaring. Ook heeft Schoof gesproken met de fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen. Hij zou naast het voornemen om over te gaan tot noodwetgeving ook "diverse opties" hebben besproken om recht te doen aan het hoofdlijnenakkoord.

16 uur geleden
Kabinet steekt 2,6 miljard euro in lucht- en raketverdediging

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt afgerond 2,6 miljard euro in lanceersystemen die aanvallen uit de lucht kunnen afslaan, meldt staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) in een Kamerbrief. Het gaat om systemen voor vier eenheden voor de korte afstand (Short Range Air Defense, Shorad) en zes eenheden voor de middellange afstand (Medium Range Air Defense, MRAD).

18 uur geleden
Raad van State: onderbouw beter waarom partij ook zonder leden kan

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State vraagt zich af waarom het kabinet partijen als de PVV niet dwingt om meer leden toe te laten. Dat zou wel passen bij het doel van de nieuwe wet die het kabinet heeft ontworpen om de democratie beter te beschermen tegen misbruik van en door partijen, stelt de belangrijke adviseur van de regering.

1 dag geleden
Minister na contact verzorgingshuis Israël: mensen zijn weerbaar

LUXEMBURG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft na de drone-aanval van vrijdag op het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana bij de Israëlische kustplaats Herzliya, zondag gebeld met de leiding van het huis. Dat heeft Veldkamp gezegd bij binnenkomst voor een EU-ontmoeting in Luxemburg.

1 dag geleden