Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse senaat adviseert president Jair Bolsonaro te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Het advies van een onderzoekscommissie is de uitkomst van een zes maanden durend onderzoek naar het regeringsbeleid. De commissie wil ook bijna zestig anderen voor de rechter brengen, onder wie vijf (oud-)ministers en drie zonen van de president.

In het bijna 1200 pagina's dikke rapport dat de commissie woensdag openbaar maakte, staat dat de regering bewust heeft besloten geen maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo heeft ze "de bevolking opzettelijk blootgesteld aan een reëel risico op massale infectie". Meer dan 600.000 Brazilianen zijn omgekomen in de pandemie, van wie circa de helft als gevolg van het regeringsbeleid, aldus de commissie. In totaal ziet de commissie aanleiding voor tien aanklachten tegen de president, onder meer wegens onregelmatigheden bij de aankoop van vaccins en voor misleiding. Bolsonaro trekt regelmatig de ernst van het virus in twijfel.

In een eerdere versie van het rapport was er sprake van om Bolsonaro te vervolgen voor genocide tegen de inheemse bevolking en moord. De commissieleden vinden echter dat voor die aanklachten onvoldoende bewijs is gevonden. "We kunnen niet riskeren dat een rechter het rapport afwijst, omdat de misdaden onvoldoende zijn gepreciseerd", zo verklaarde commissielid Humberto Costa die beslissing.

Donderdag stuurt de commissie het rapport naar het Openbaar Ministerie, dat over vervolging moet beslissen. De kans dat Bolsonaro zal moeten terechtstaan is echter klein. Het hooggerechtshof moet dan toestemming vragen voor berechting aan het lagerhuis van het parlement. Het is onwaarschijnlijk dat dit hiermee zal instemmen.

Meer uit Buitenland

Japan, Groot-Brittannië en Italië gaan gevechtsvliegtuig bouwen

LONDEN (ANP/AFP) - Japan, Groot-Brittannië en Italië gaan samen bouwen aan een gevechtsvliegtuig dat in 2035 af moet zijn. Door hun kennis te delen hopen de drie landen met het "ambitieuze avontuur" de "militaire capaciteiten en technologische voorsprong" te vergroten. Andere landen, bondgenoten en NAVO-partners mogen zich aansluiten bij het project.

4 uur geleden
Deel Parijs in het donker door stroomstoring

PARIJS (ANP) - Zo'n honderd straten in verschillende wijken van Parijs zaten donderdagavond enige tijd in het donker. De stroom in de Franse hoofdstad viel uit door schade aan het elektriciteitsnet. Ook in en rondom het stadhuis van Parijs gingen de lichten plotseling uit, meldt de Franse krant Le Figaro.

8 uur geleden
Justitie VS wil team Trump straffen om minachting van rechtsgang

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert via een rechter voor elkaar te krijgen dat het juridische team van oud-president Donald Trump gestraft wordt voor minachting van de rechtbank. Amerikaanse media melden donderdag op basis van bronnen binnen justitie dat de maat nu vol is, omdat de advocaten van Trump nog altijd niet hebben voldaan aan een dagvaarding die maanden geleden werd ingediend.

9 uur geleden
Netanyahu heeft extra tijd nodig om rechtse regering te vormen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De voormalige en toekomstige Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft meer tijd nodig voordat hij zijn nieuwe, zeer rechtse regering kan presenteren. Hij heeft de president twee weken extra gevraagd.

11 uur geleden
Amerikaans parlement zet stap naar hoogste defensiebudget ooit

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wetgeving goedgekeurd die de weg vrijmaakt voor een defensiebudget voor 2023 van 858 miljard dollar (812,4 miljard euro). Dat recordbedrag is 45 miljard dollar (42,6 miljard euro) hoger dan wat president Joe Biden had voorgesteld. De wet moet nog door de Senaat worden goedgekeurd voordat Biden hem kan ondertekenen.

13 uur geleden
Gratis condooms voor jongeren van 18 tot 25 jaar in Frankrijk

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Jongeren in Frankrijk kunnen vanaf volgend jaar gratis condooms krijgen om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. In apotheken zijn condooms vanaf 1 januari gratis voor mensen van 18 tot 25 jaar, kondigde president Emmanuel Macron aan.

13 uur geleden
Israël doodt vier Palestijnen op bezette Westelijke Jordaanoever

JENIN (ANP/RTR) - Israëlische troepen hebben vier Palestijnen gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever, melden medische functionarissen. De Islamitische Jihad heeft een van de doden als lid geclaimd. Zijn lichaam werd tijdens zijn begrafenis in de vlag van de militante groep gewikkeld.

15 uur geleden