Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse senaat adviseert president Jair Bolsonaro te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Het advies van een onderzoekscommissie is de uitkomst van een zes maanden durend onderzoek naar het regeringsbeleid. De commissie wil ook bijna zestig anderen voor de rechter brengen, onder wie vijf (oud-)ministers en drie zonen van de president.

In het bijna 1200 pagina's dikke rapport dat de commissie woensdag openbaar maakte, staat dat de regering bewust heeft besloten geen maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo heeft ze "de bevolking opzettelijk blootgesteld aan een reëel risico op massale infectie". Meer dan 600.000 Brazilianen zijn omgekomen in de pandemie, van wie circa de helft als gevolg van het regeringsbeleid, aldus de commissie. In totaal ziet de commissie aanleiding voor tien aanklachten tegen de president, onder meer wegens onregelmatigheden bij de aankoop van vaccins en voor misleiding. Bolsonaro trekt regelmatig de ernst van het virus in twijfel.

In een eerdere versie van het rapport was er sprake van om Bolsonaro te vervolgen voor genocide tegen de inheemse bevolking en moord. De commissieleden vinden echter dat voor die aanklachten onvoldoende bewijs is gevonden. "We kunnen niet riskeren dat een rechter het rapport afwijst, omdat de misdaden onvoldoende zijn gepreciseerd", zo verklaarde commissielid Humberto Costa die beslissing.

Donderdag stuurt de commissie het rapport naar het Openbaar Ministerie, dat over vervolging moet beslissen. De kans dat Bolsonaro zal moeten terechtstaan is echter klein. Het hooggerechtshof moet dan toestemming vragen voor berechting aan het lagerhuis van het parlement. Het is onwaarschijnlijk dat dit hiermee zal instemmen.

Meer uit Buitenland

België wil onderzoek naar vijf EU-parlementariërs om Huawei

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Belgische autoriteiten hebben het Europese Parlement om ontheffing gevraagd van de immuniteit van vijf Europarlementariërs vanwege een onderzoek naar corrupte praktijken rond de Chinese techgigant Huawei. Dat maakte de voorzitter van het EP, Roberta Metsola, bekend.

34 minuten geleden
VN: waarschuwingsschoten bij bezoek diplomaten onacceptabel

NEW YORK (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres van de Verenigde Naties heeft de waarschuwingsschoten die Israëlische militairen losten bij een bezoek van diplomaten aan de Westelijke Jordaanoever "onacceptabel" genoemd. Volgens Guterres is het duidelijk dat er nooit op diplomaten mag worden gevuurd die hun werk doen.

1 uur geleden
VN: geleverde hulp aan Gaza nog niet verdeeld door onveiligheid

GENEVE (ANP/RTR) - De hulpgoederen die deze week naar de Gazastrook zijn gebracht, zijn nog niet verdeeld. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat dit komt doordat Israël de VN alleen toegang geeft via een onveilige route.

2 uur geleden
Rutte voelt 'brede steun' voor fors hogere NAVO-norm

BRUSSEL (ANP) - NAVO-baas Mark Rutte voelt "brede steun" voor wat de NAVO-bondgenoten op de top volgende maand in Den Haag moeten bereiken. "En dat is aanzienlijk meer uitgeven aan defensie en aan alles wat met defensie te maken heeft", zei Rutte op een persconferentie na een ontmoeting met premier Dick Schoof. "Ik denk dat we er zullen komen."

2 uur geleden
Trump toont Ramaphosa beelden over vermeende genocide Zuid-Afrika

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.

2 uur geleden
Bijna 50.000 Oekraïners opgepakt bij vluchtpoging sinds 2022

KYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.

3 uur geleden
Macron belooft stappen tegen politieke islam in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.

4 uur geleden