Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse senaat adviseert president Jair Bolsonaro te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Het advies van een onderzoekscommissie is de uitkomst van een zes maanden durend onderzoek naar het regeringsbeleid. De commissie wil ook bijna zestig anderen voor de rechter brengen, onder wie vijf (oud-)ministers en drie zonen van de president.

In het bijna 1200 pagina's dikke rapport dat de commissie woensdag openbaar maakte, staat dat de regering bewust heeft besloten geen maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo heeft ze "de bevolking opzettelijk blootgesteld aan een reëel risico op massale infectie". Meer dan 600.000 Brazilianen zijn omgekomen in de pandemie, van wie circa de helft als gevolg van het regeringsbeleid, aldus de commissie. In totaal ziet de commissie aanleiding voor tien aanklachten tegen de president, onder meer wegens onregelmatigheden bij de aankoop van vaccins en voor misleiding. Bolsonaro trekt regelmatig de ernst van het virus in twijfel.

In een eerdere versie van het rapport was er sprake van om Bolsonaro te vervolgen voor genocide tegen de inheemse bevolking en moord. De commissieleden vinden echter dat voor die aanklachten onvoldoende bewijs is gevonden. "We kunnen niet riskeren dat een rechter het rapport afwijst, omdat de misdaden onvoldoende zijn gepreciseerd", zo verklaarde commissielid Humberto Costa die beslissing.

Donderdag stuurt de commissie het rapport naar het Openbaar Ministerie, dat over vervolging moet beslissen. De kans dat Bolsonaro zal moeten terechtstaan is echter klein. Het hooggerechtshof moet dan toestemming vragen voor berechting aan het lagerhuis van het parlement. Het is onwaarschijnlijk dat dit hiermee zal instemmen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Australië sluit zich aan bij diplomatieke boycot Spelen Beijing

CANBERRA (ANP/AFP) - Australië heeft zich aangesloten bij de diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Beijing begin 2022 die is begonnen door de Verenigde Staten. Dat betekent dat Australië geen leden van de regering naar China stuurt voor de openingsceremonie of om sportwedstrijden bij te wonen. Sporters kunnen nog wel meedoen aan de Spelen.

6 minuten geleden
VS: Huis keurt defensiebegroting van 768 miljard dollar goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond laat (lokale tijd) met ruime meerderheid een definitieve versie van de defensiebegroting voor 2022 goedgekeurd. De begrotingswet autoriseert defensie-uitgaven ter waarde van 768 miljard dollar (680,2 miljard euro). Dat bedrag is 25 miljard dollar hoger dan waar president Joe Biden om had gevraagd en ongeveer 5 procent meer dan de begroting van vorig jaar.

2 uur geleden
Verdachte van moord op journalist Khashoggi gearresteerd

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - In Frankrijk is een van de verdachten van de spraakmakende moord op de Saudische journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi opgepakt. De man werd gearresteerd op een luchthaven bij Parijs toen hij op het punt stond een vliegtuig naar Saudi-Arabië te nemen.

2 uur geleden
Machtswisseling in Duitsland, Merkel na 16 jaar weg

BERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement kiest woensdag de sociaaldemocraat Olaf Scholz tot regeringsleider. Hij wordt daarmee de opvolger van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel, die zestien jaar het land bestuurde. Scholz gaat een coalitie leiden met de milieupartij Groenen en de liberale FDP. Het is voor het eerst dat deze partijen een regering vormen.

4 uur geleden
Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor "harde economische en andere maatregelen" als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

13 uur geleden
Von der Leyen dreigt Rusland met nieuwe sancties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal Rusland "stevig" straffen als het Oekraïne of andere buren van de EU blijft koeioneren, waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "We moeten onze samenlevingen en democratieën beschermen" tegen dit soort cynisch "machtsspel", zei ze.

13 uur geleden
Ruimtetelescoop Hubble doet het weer

HOUSTON (ANP) - De bejaarde ruimtetelescoop Hubble is gerepareerd. Vier wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord doen het weer na een ingreep op afstand. Dat laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag weten.

14 uur geleden