Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat Brazilië stemt in met federaal ingrijpen in hoofdstad

Senaat Brazilië stemt in met federaal ingrijpen in hoofdstad

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse senaat heeft ingestemd met een federale veiligheidsinterventie in Brasilia, waarmee de politie in de hoofdstad onder beheer van de landelijke overheid wordt geplaatst. De veiligheidsinterventie werd uitgevaardigd door de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva na de rellen van zondagavond, maar hij moest nog wachten op groen licht van het congres. Het lagerhuis stemde maandag al in met de maatregel.

De Braziliaanse politie heeft dinsdag zo'n duizend demonstranten vastgehouden en ondervraagd in een gymzaal. De meesten werden maandag gearresteerd toen de politie een tentenkamp van Bolsonaro-aanhangers ontruimde, vlakbij het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Brasilia.

De rechter van het Hooggerechtshof Alexandre de Moraes, die onderzoek doet naar de protesten, spreekt over "anti-democratische" protesten en "terroristen". "De democratie zal overwinnen en de Braziliaanse instituten zullen niet buigen", zei Moraes dinsdag in een speech.

Zoon voormalig president

Senator Flavio Bolsonaro, de zoon van de voormalige president, zei dat mensen zijn vader niet in verband moeten brengen met de rellen van zondag. "Probeer geen verhaal van leugens te creëren alsof Bolsonaro iets te maken heeft met deze onverantwoordelijke daden", zei Flavio tijdens een senaatsvergadering. "Sinds de verkiezingen is hij stil, zijn wonden aan het likken, vrijwel incommunicado."

Oud-president Jair Bolsonaro verblijft momenteel in Florida, waar hij maandag werd opgenomen in het ziekenhuis. Tegen CNN Brasil vertelde Bolsonaro dat hij vanwege zijn medische problemen zijn verblijf in de VS mogelijk inkort en nog voor het einde van de maand terugkeert naar Brazilië.

Bestormingen

De aanhangers van Bolsonaro bestormden zondag het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof. Pas na een paar uur kon de politie de controle terugwinnen. De Bolsonarista's accepteren de beëdiging van de nieuwe president niet en vinden dat het presidentschap is gestolen van Bolsonaro. Lula werd op 1 januari beëdigd tot president, nadat hij in oktober de verkiezingen had gewonnen.

Meer uit Buitenland

Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

57 minuten geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

1 uur geleden
Polen wil bufferzone aan grens Belarus herstellen

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen wil weer een bufferzone van 200 meter instellen aan de grens met Belarus, zegt premier Donald Tusk. De afgelopen weken is het aantal migranten dat daar de grens probeert over te steken toegenomen en hebben zich meerdere gewelddadige incidenten voorgedaan.

1 uur geleden
Huiszoeking in Europees Parlement om Russische beïnvloeding

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten doorzoeken een kantoor in het Europees Parlement op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland. Het gaat om de werkplek van een medewerker die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij het verspreiden van Russische propaganda door nieuwsplatform Voice of Europe, schrijft de Belgische krant De Tijd. Het Europees Parlement bevestigt dat een kantoor is doorzocht.

1 uur geleden
'All eyes on Rafah'-foto miljoenen keren gedeeld op Instagram

RAFAH (ANP) - Op Instagram wordt massaal een afbeelding gedeeld met de tekst "All eyes on Rafah" (Alle ogen op Rafah). De foto over de stad in de Gazastrook is inmiddels door bijna 38 miljoen mensen op hun pagina geplaatst.

2 uur geleden
Noord-Korea stuurt ruim 200 ballonnen met afval naar Zuid-Korea

SEOUL (ANP) - Noord-Korea heeft meer dan tweehonderd ballonnen met afval naar Zuid-Korea gestuurd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de krijgsmacht. De ballonnen, die verspreid over een groot deel van het land zijn neergekomen, zaten vol met onder andere plastic flessen, batterijen en mest.

3 uur geleden
Verbod op TikTok op Nieuw-Caledonië opgeheven

NOUMÉA (ANP/RTR) - De inwoners van Nieuw-Caledonië mogen weer op TikTok. Het verbod op het platform is opgeheven nu ook de noodtoestand op de door rellen geteisterde eilandengroep is beëindigd.

4 uur geleden