Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat botst met Ollongren om weigeren tijdelijke huurstop

Senaat botst met Ollongren om weigeren tijdelijke huurstop

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer blijft hameren op een tijdelijke huurstop in de sociale en de vrije sector vanwege de coronacrisis. Onder aanvoering van de SP dienden de senatoren opnieuw een motie in om minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) te dwingen de jaarlijkse huurverhoging in juli niet door te laten gaan. De tweede motie roept op om de eerste motie hierover, die op 21 april werd aangenomen, alsnog uit te voeren.

Ollongren wil geen algehele huurbevriezing maar wil alleen maatwerk voor huurders die in financiële problemen komen door de crisis, liet ze de senaat onlangs weten. Daarover heeft ze de afgelopen tijd met verhuurdersorganisaties afspraken gemaakt. Zo kunnen ze huurders uitstel van betaling geven, een deel van de huur kwijtschelden of de huur verlagen. De minister roept huurders die in problemen komen en geen gehoor vinden bij hun verhuurder, op daar melding van te maken bij de Huurcommissie.

Volgens schattingen zal 0,5 procent tot 2 procent van de huurders in betalingsproblemen komen, aldus Ollongren. Ze gaat de komende maanden in de gaten houden hoeveel huurders in nood komen en of zij geholpen worden. Ook heeft ze een spoedwet in de maak om de huur tijdelijk te kunnen verlagen. Als de huurverhoging over de hele linie niet doorgaat, kost dit 400 miljoen euro. Dat gaat volgens de minister dan ten koste van investeringen in de bouw van woningen, waar een enorm tekort aan is, van onderhoud en verduurzaming.

Verhuurderheffing

Maar de voorstanders van de generieke noodmaatregel blijven erbij dat de huurverhoging van tafel moet, omdat volgens hen honderdduizenden mensen in de problemen komen. Het geld kan wat hen betreft uit de verhuurderheffing komen, die verhuurders standaard moeten betalen aan de overheid. Ze willen niet wachten tot er in augustus meer bekend is over de effecten van de crisis, zoals de minister voorstelt. Dan is het volgens hen te laat om de huurverhoging terug te draaien.

Regeringspartijen VVD en D66 vinden dat Ollongren wel degelijk genoeg maatregelen neemt die in de lijn van de motie liggen. Ze bepleiten, net als de minister zelf, om de motie aan te houden.

Meer uit Binnenland

Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

5 minuten geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

23 minuten geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

38 minuten geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

39 minuten geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. Ook bij een portiek aan de Ookmeerweg in Amsterdam Nieuw-West vond een ontploffing plaats.

58 minuten geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

1 uur geleden
Meer dan 100.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - De inzamelingsactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam heeft al meer dan 100.000 euro opgebracht. Zondagochtend om 10.56 uur stond de teller van de actie op 100.067 euro.

1 uur geleden