Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat akkoord: andere methode van stemmen tellen altijd mogelijk

Senaat akkoord: andere methode van stemmen tellen altijd mogelijk

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft ingestemd met een andere procedure voor het vaststellen van verkiezingsuitslagen. Dit betekent onder meer dat gemeenten er voortaan voor kunnen kiezen om na sluiting van de stemlokalen alleen die stemmen te tellen, die op de deelnemende partijen zijn uitgebracht. Een dag na de verkiezingen worden dan, door een nieuwe ploeg, de stemmen geteld die op individuele kandidaten zijn uitgebracht.

Met dit centraal tellen is de afgelopen jaren in een aantal gemeenten geëxperimenteerd. Daarvoor was de Experimentenwet in het leven geroepen. Nu de Eerste Kamer met het wetsvoorstel Nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen heeft ingestemd, wordt deze telmethode in de Kieswet vastgelegd. De Experimentenwet vervalt.

Gemeenten kunnen er ook nog altijd voor kiezen op de avond van de verkiezingen de hele telling uit te voeren, waarbij zowel de stemmen per partij als de stemmen op een kandidaat worden geteld. Dat gebeurt op alle stembureaus afzonderlijk. Een dag na de verkiezingen controleert het gemeentelijk stembureau of de uitslagen van de afzonderlijke stembureaus kloppen. Dat gebeurt in de openbaarheid en op een centrale locatie. Bij fouten wordt opnieuw geteld.

Telfouten eerder constateren

Met de nieuwe procedure kunnen eventuele (tel)fouten eerder worden geconstateerd en gecorrigeerd, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de wet wordt ook geregeld dat kandidaten die aan een verkiezing meedoen, bij die specifieke verkiezing geen lid van een stembureau mogen zijn. Hiermee wordt (de schijn van) verstrengeling tegengegaan. Ook zittende volksvertegenwoordigers mogen geen lid meer zijn van een stembureau. "Zo wordt voorkomen dat zij een oordeel moeten vellen over het verloop en de geldigheid van een verkiezing waarbij zij zelf betrokken waren", stelt het ministerie.

De nieuwe leden de Tweede Kamer, gemeenteraad, Staten en waterschappen komen voortaan pas veertien dagen na de verkiezingen voor het eerst bijeen. Ook dat wordt in de nieuwe wet geregeld. Dat is nu nog acht dagen.

De wet gaat op 1 januari 2023 in. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen van volgend jaar wordt de nieuwe methode van kracht. Gemeenten krijgen per jaar ruim drie miljoen euro extra om de wet uit te kunnen voeren.

Meer uit Politiek

Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

4 uur geleden
Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

5 uur geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

6 uur geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

7 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

8 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

8 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

9 uur geleden