Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat aan zet in afzettingsproces Trump

Senaat aan zet in afzettingsproces Trump

WASHINGTON (ANP) - Nu bekend is dat het Huis van Afgevaardigden de aanklachten tegen de Amerikaanse president Donald Trump formeel overdraagt aan de Senaat waar het proces zal plaatsvinden, zijn ook de volgende stappen bekend. De aanklagers, ook wel impeachmentmanagers genaamd, zijn Democraten uit het Huis van Afgevaardigden. De president heeft zijn eigen juridische team samengesteld om hem te verdedigen.

De aanklachten worden woensdag nog officieel door een van de aanklagers naar de Senaat gebracht en daar hardop voorgelezen. Daarna is het de beurt aan opperrechter John Roberts van het Hooggerechtshof om naar de Senaat te komen. Hij wordt voorzitter van het proces en legt daartoe eerst een eed af waarin hij verklaart onpartijdig te zullen optreden. Daarna leggen alle senatoren dezelfde eed af.

Als alle officiële plichtplegingen achter de rug zijn, moet er worden overlegd over de vorm van het proces, bijvoorbeeld of er getuigen kunnen worden opgeroepen. Om regels aan te nemen is een simpele meerderheid van 51 senatoren nodig. Democraten willen graag getuigen oproepen. De Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat en zouden hun eigen voorstellen eenvoudig aan kunnen nemen. Bij het laatste afzettingsproces tegen Bill Clinton stemden senatoren unaniem voor de regels, dat lijkt nu niet te gaan gebeuren.

67 senatoren

Als de regels eenmaal vaststaan, wordt de president officieel ingelicht over het proces. Als dat is gebeurd, kunnen de aanklagers en het juridische team van Trump hun openingsverklaringen gaan voorbereiden. Die verklaringen worden waarschijnlijk volgende week gehouden en duren een dag of langer. Ook daarna kan eventueel nog worden besloten om getuigen op te roepen.

Een absolute meerderheid in de Senaat kan vroegtijdig besluiten het proces te verwerpen. Ondanks de Republikeinse meerderheid lijkt daar niet voldoende steun voor te zijn, waardoor er waarschijnlijk over een of beide aanklachten wordt gestemd. Om de president af te zetten moeten 67 senatoren voor een of beide aanklachten stemmen.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

31 minuten geleden
Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan op de Krim

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.

35 minuten geleden
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

2 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

2 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

2 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

3 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

3 uur geleden