Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Selecteren medische risicogroepen voor prik kan tot donderdag

Selecteren medische risicogroepen voor prik kan tot donderdag

UTRECHT (ANP) - Huisartsen hebben nog tot donderdag de tijd om mensen met een verhoogd medisch risico aan te dragen voor een vervroegde coronavaccinatie. De selectie is eigenlijk vorige week woensdag al afgerond, maar er kwamen daarna nog telefoontjes binnen van mensen die zich afvroegen of ze ook in aanmerking kwamen voor voorrang, legt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) uit.

De voorrang geldt in principe voor mensen die vanwege een aandoening elk jaar ook al uitgenodigd worden voor de griepprik. Dat zijn mensen met bijvoorbeeld astma of diabetes mellitus, met een afweerstoornis en mensen met problemen aan longen, hart of nieren. Huisartsen hebben zelf wat ruimte om te bepalen of er in hun patiëntenbestand ook mensen zitten die nog niet worden uitgenodigd voor de griepprik, maar daar wel voor in aanmerking komen.

Huisartsen kregen ook na vorige week woensdag nog telefoontjes van mensen die wilden weten of ze ook bij de selectie horen. Ze hebben daarom wat extra tijd gekregen om patiënten die ze toch nog in aanmerking vinden komen voor een vervroegde prik aan te melden.

Een woordvoerster van de NHG roept mensen op woensdagmiddag niet nog snel de huisarts te bellen. "Het overgrote deel van de selectie is in principe al rond. Het gaat echt om de laatste paar mensen." Bovendien kan het volgens haar zijn dat nog niet iedereen die al wel geselecteerd is een uitnodiging op haar of zijn deurmat heeft liggen. "De ene praktijk is net wat sneller dan de andere. Bovendien kan het zijn dat uitnodigingen bij het centrale verzendhuis zijn blijven liggen en pas wat later worden ontvangen."

De groep bestaat uit ongeveer 1,5 miljoen mensen, die tussen 1961 en 2003 zijn geboren. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna. Na selectie door hun huisartsen kunnen ze voor de prik terecht bij de GGD'en.

Meer uit Gezond

Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

1 dag geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

1 dag geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

1 dag geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

1 dag geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

1 dag geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

2 dagen geleden
Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.

2 dagen geleden