Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Sekswerkers uitsluiten is een vorm van discriminatie'

'Sekswerkers uitsluiten is een vorm van discriminatie'

AMSTERDAM (ANP) - Het is "gênant" dat de sekswerkers niet aan de slag mogen, terwijl andere contactberoepen, zoals kappers en masseurs, wel weer vanaf 3 maart mogen beginnen. "Het is een ongefundeerd besluit", zegt woordvoerder Yvette Luhrs van het platform SekswerkExpertise, dat ijvert voor de positieverbetering van sekswerkers. Zij vindt dat de branche "expliciet" door het kabinet wordt uitgesloten.

"Wij zijn niet een compleet ander beroep dan andere contactberoepen", zegt Luhrs, die tevens op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat van BIJ1. Ze wijst erop dat in de seksbranche al voor de coronapandemie met heel strenge hygiënemaatregelen wordt gewerkt.

De branche heeft een eigen coronaprotocol, zegt Quirine Lengkeek de voorzitter van het platform. "1,5 meter afstand houden is niet mogelijk, maar dat geldt voor meer contactberoepen. Bovendien zien sekswerkers een stuk minder klanten op een dag dan de kapper, dus het risico is voor hen minder hoog." Ze wijst erop dat de eerdere versoepelingen niet leidden tot uitbraken.

Dat sekswerkers toch niet aan de slag mogen, heeft volgens Luhrs niets meer te maken met de volksgezondheid. "Het is een vorm van discriminatie. Ik word hier best emotioneel van."

Luhrs benadrukt dat de meeste sekswerkers geen recht hebben op financiële compensatie. Sommigen wonen daardoor noodgedwongen niet meer thuis, omdat het inkomen is weggevallen, aldus Luhrs. "Sekswerkers zijn steeds de dupe. In het algemeen schort er hoop in het Nederlandse beleid, maar ook in deze crisis kunnen ze niet rekenen op steun", zegt Lengkeek.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Ministers praten met burgemeesters over versoepeling maatregelen

ARNHEM (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus gaan maandag met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten over versoepeling van de coronamaatregelen. De door de horeca vurig gewenste heropening van de terrassen komt aan de orde, net als de routekaart die het kabinet in het hoofd heeft om coronaregels te schrappen als de besmettingscijfers daar ruimte voor bieden. De ministers geven ook vast een voorzet voor de nieuwe persconferentie over het coronabeleid die een week later plaatsheeft, aldus een woordvoerster van het beraad.

7 minuten geleden
'Proefproces over avondklokboete nog steeds nodig'

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne houdt vol dat een proefproces nodig is over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok, ook nu het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het kabinet de avondklok mocht opleggen.

9 minuten geleden
Grapperhaus: horecazaken die open gaan kunnen op boete rekenen

DEN HAAG (ANP) - Horecazaken die volgende week de terrassen openen, in weerwil van de coronaregels, kunnen op een boete rekenen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vrijdag gezegd.

52 minuten geleden
OM eist in hoger beroep 13 jaar cel voor doden rapper Bolle

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep dertien jaar cel geëist tegen de 22-jarige Ogilvan J. voor het doodschieten van Gondilio Lowland (19) die bekendheid genoot als rapper Bolle. J. heeft onlangs bekend maar volgens het OM is dat een allesbehalve volledige bekentenis geweest. Ook twijfelt het OM aan de oprechtheid waarmee J. spijt heeft betuigd.

1 uur geleden
Politie onderzoekt of Baudet coronaregels overtrad op Urk

UTRECHT (ANP) - De politie onderzoekt op verzoek van het Openbaar Ministerie of partijleider Thierry Baudet de coronaregels heeft overtreden tijdens zijn bezoek aan Urk eerder deze week. Tijdens dat bezoek van de voorman van Forum voor Democratie (FVD) stonden heel veel mensen dicht bij elkaar. Er werden veel handen geschud en Baudet at haring in een visrestaurant waar veel tafeltjes waren bezet.

1 uur geleden
Ook in Utrecht en Rotterdam blokkades van Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - Ook in Utrecht en Rotterdam blokkeren demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion vrijdagochtend een aantal wegen. In Utrecht blokkeerden de klimaatactivisten de Maliesingel en de Kaatstraat, in Rotterdam hielden ze de Erasmusbrug bezet.

1 uur geleden
Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

WAGENINGEN (ANP) - Wageningen University heeft na een oproep om dode steekmuggen op te sturen zeker 6000 enveloppen met muggen ontvangen. Wie een mug doodsloeg, kon die sinds 16 februari opsturen naar de universiteit voor onderzoek. Vanwege het overweldigende aantal ingestuurde steekmuggen is de actie nu eerder stopgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen", zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt.

1 uur geleden