Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Segers vraagt Hoekstra hoe hij twee rollen wil gaan combineren

Segers vraagt Hoekstra hoe hij twee rollen wil gaan combineren

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vraagt aan CDA-leider en minister Wopke Hoekstra "hoe hij zijn twee rollen denkt te kunnen combineren als de eenheid van het kabinetsbeleid onder druk kan komen te staan". Hoekstra kwam onder vuur te liggen toen hij in een interview als partijleider van het CDA zei de stikstofdeadline van 2030 niet heilig te achten, terwijl die afspraak wel in het regeerakkoord staat.

Daarmee zit hij staatsrechtelijk op het randje, zei premier Mark Rutte al. Partijleiders die ook minister zijn krijgen iets meer ruimte, maar het kabinet moet met één mond spreken en hetzelfde beleid uitdragen. Met de uitlatingen van Hoekstra is dan ook onrust en ruzie ontstaan in de coalitie en het kabinet. Van de vier coalitiepartijen is de ChristenUnie de enige waarvan de leider in de Tweede Kamer zit in plaats van in het kabinet.

De samenwerking in de coalitie moet beter, erkent Segers. Maar ook tussen coalitie en oppositie, en vooral tussen de overheid en de samenleving. Zo is de overheid te vaak "technocratisch", vooral ook in de stikstofcrisis. "Te veel politiek van planbureaus, van modellen, van de tekentafel. En veel te weinig van waarden. Zien we niet juist in deze weken ons onvermogen om overtuigend duidelijk te maken dat we beter voor de natuur moeten zorgen", vraagt hij zich af. "En dat we dat sámen met de boeren moeten doen."

Te lang gewacht

Segers vindt dat de discussie over de stikstofplannen van het kabinet te veel draait om de vooruitzichten voor het jaar 2030. "Mijn frustratie is dat we vandaag aan de slag zouden kunnen gaan. We weten wat er moet gebeuren. We weten dat we niet kunnen wachten, we weten dat we te lang hebben gewacht om heel veel redenen." Volgens de ChristenUnie-leider dreigt "een jaartal een totempaal te worden".

"Alle doelen staan overeind tot we iets anders afspreken en dat is niet mijn inzet", aldus Segers. Wel benadrukte hij het belangrijk te vinden dat er een zo breed mogelijke steun voor is.

Meer uit Politiek

Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

1 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

5 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

14 uur geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

15 uur geleden
PvdD-leden zetten Kamerlid Van Raan terug op verkiesbare plek

DEN BOSCH (ANP) - Kamerlid Lammert van Raan komt toch op een verkiesbare plek voor zijn partij, de Partij voor de Dieren. Hij was, op eigen verzoek, op plek 20 gezet, maar deed voor het congres toch een gooi naar plaats 6. Hij kreeg steun van genoeg leden, die eveneens nieuwkomer Ines Kostić op nummer twee zetten. Zij wordt als grote belofte gezien in de partij.

16 uur geleden
PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

DEN BOSCH (ANP) - Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het congres van de partij. Leden hadden zich bij een stemming over een motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. De vraag aan het bestuur of de resultaten van het onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleef onbeantwoord.

17 uur geleden
Van Gennip: komende weken heel belangrijk voor koopkrachtplannen

DEN HAAG (ANP) - De komende weken worden "heel belangrijk" voor de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer, denkt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Die weken kunnen namelijk bepalend zijn of bijvoorbeeld de voorgestelde verhoging van het minimumloon per 1 januari of 1 juli volgend jaar ingaat. Volgens Van Gennip wordt het spannend, zegt ze in het programma Buitenhof.

19 uur geleden