
Segers krijgt lintje bij vertrek uit Kamer na lofzang Bergkamp
DEN HAAG (ANP) - Bij zijn afscheid uit de Tweede Kamer is voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kamervoorzitter Vera Bergkamp kondigde aan dat Segers een lintje kreeg aan het einde van haar afscheidsspeech, waarin ze vol lof was over de afzwaaiende politicus. Ze roemde vooral Segers' betrokkenheid en gevoel voor humor.
Het voetstuk waarop Segers bij zijn afscheid op wordt geplaatst is "terecht groot en hoog", aldus de Kamervoorzitter. Segers is volgens haar vooral goed in het betrekken van burgers bij het maken van beleid. Oog voor de mensen is een "rode draad door jouw werk in de Kamer". "Betrouwbaarheid is een constante waarde in jouw kijk naar het leven", voegde Bergkamp daaraan toe.
In portretten van Segers in de media worden die eigenschappen vaker benoemd, aldus Bergkamp, net als Segers' geloofsovertuiging en integriteit. Volgens haar minder bekend is het gevoel voor humor van het vertrekkende Kamerlid. "Bronnen dicht bij de fractie verzekeren mij dat je enorm met je kan lachen", aldus de Kamervoorzitter. "En dat maakte de sfeer in de fractieburelen prettig en ontspannen."
'Retezwaar'
Humor was soms ook nodig om de spanning te doorbreken in de coalitie. Bergkamp stond stil bij Segers' betrokkenheid bij twee regeringscoalities. Dat noemde hij eens "retezwaar". Regeren is volgens hem een "spijkerbed", en politiek een gulzig vak. Bergkamp noemde grappend ook de reputatie van Segers als "notoire uitsteller, waarbij je gevaarlijk dicht langs het ravijn van het overschrijden van cruciale deadlines scheerde".
Het vertrek van Segers valt de Kamer zwaar, aldus Bergkamp. Ze grapte in haar speech dat het bijna is als het doorslikken van een meloen, een verwijzing naar een bekende uitspraak van Segers over het incasseren van pijnlijke compromissen.
Keus
Segers zegt in zijn afscheidsbrief veel van de Kamer te gaan missen, maar niet "het soort hyperactieve politiek waarmee we elkaar tot en over de rand van overspannenheid duwen en waarbij we drukker zijn met elkaar dan met de mensen die we moeten dienen". Hij maakt zich zorgen over de polarisatie.
Hij herhaalde dat het niet goed is om het politieke compromis te zien als een vorm van verraad. "Naar mijn gevoel staat onze democratie op een kruispunt. Ofwel wij blijven met al onze onderlinge verschillen in staat tot politieke samenwerking, ofwel wij worden een rijk in verval. En de keus is aan ons", aldus Segers.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden