Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Segers: helpt niet als kabinet de Kamer alleen als 'lastig' ziet

Segers: helpt niet als kabinet de Kamer alleen als 'lastig' ziet

ZWOLLE (ANP) - Een kabinet dat de Tweede Kamer alleen maar als "lastige mensen" beschouwt en het debat als "onderbreking van alle belangrijke zaken" waaraan gewerkt wordt, draagt niet bij aan herstel van het vertrouwen in de politiek. Dat heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gezegd tijdens een partijcongres in Zwolle.

Segers verwees daarbij onder meer naar het verhitte debat afgelopen week over de gewiste sms'jes van minister-president Mark Rutte. De premier haalde daarin hard uit naar de Tweede Kamer. Hij verweet met name de oppositiepartijen dat die hem met overdreven wantrouwen behandelen.

De ChristenUnie-voorman kijkt naar eigen zeggen terug op "een ellendig politiek jaar", met name verwijzend naar de langdurige en moeizame kabinetsformatie. Hij spreekt van een "woestijntocht" waarvan hij niet eens met zekerheid kan zeggen of die al ten einde is. Het moet in Den Haag vaker gaan over idealen en ideeën, vindt hij.

Rollenspel

Daarbij is Segers ook kritisch over de oppositie. Het helpt volgens hem evenmin als die alle voorstellen waar het kabinet mee komt, op voorhand afdoet als waardeloos. Hij noemt dat een "parodie" op de politiek. "We zijn in een soort destructief rollenspel beland dat ons allemaal naar beneden trekt, dat gewoon niet goed voor ons is."

De leden van de ChristenUnie zien graag dat ook hun Kamerleden het kabinet kritischer gaan volgen. Zij stemden in grote meerderheid voor een motie die daartoe oproept. Daarin staat ook dat de partij niet moet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die niet integer handelen.

Meer uit Politiek

CDA door het stof tegenover boerenleden in 'waardeloze situatie'

NIJKERK (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan. "Het spijt me dat jullie in zo'n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid", zei hij tegen CDA-leden op de Dag van de Christendemocratie. Partijleider Wopke Hoekstra sloot zich daarbij aan en noemde het "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel".

7 uur geleden
Kabinet ziet niets in een constitutioneel hof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet de vorming van een constitutioneel hof niet zitten. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Een staatscommissie die de werking van het parlementair stelsel onderzocht, pleitte in 2018 nog voor een constitutioneel hof, dat zou kunnen toetsen of wetten wel stroken met de grondwet.

22 uur geleden
Extra miljoenen van kabinet om jongeren op rechte pad te houden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt extra geld uit om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Het geld is bedoeld voor plannen die moeten voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken, maakt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekend. Het gaat om 18 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 61 miljoen euro structureel per jaar vanaf 2025, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Premier Rutte gaat in september op bezoek in Suriname

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat in september naar Suriname. Hij gaat daar geen excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Het is meer dan een decennium geleden dat een Nederlandse premier naar Paramaribo ging.

1 dag geleden
Minister Ollongren: Defensie klaar staat om Schiphol te helpen

DEN HAAG (ANP) - Defensie staat klaar om luchthaven Schiphol maandag te helpen. Boerenorganisaties hebben aangekondigd het land die dag plat te willen leggen. "Als het nodig is dan springt Defensie bij", zei de bewindsvrouw na de ministerraad.

1 dag geleden
Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt wel degelijk de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte eerder op de dag harde kritiek in de Volkskrant: het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de raad en het ontbreekt het kabinet aan zelfreflectie. Van de tien aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen, volgens Dijsselbloem.

1 dag geleden
Kabinet zet eerste stap voor 'eenvoudig systeem' rekeningrijden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een eerste stap gezet om rekeningrijden in 2030 in te voeren. Het kabinet kiest volgens minister Mark Harbers (Infrastructuur) voor een "eenvoudig systeem" waarbij de automobilist alleen wordt afgerekend op het aantal gereden kilometers.

1 dag geleden