Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Segers: helpt niet als kabinet de Kamer alleen als 'lastig' ziet

Segers: helpt niet als kabinet de Kamer alleen als 'lastig' ziet

ZWOLLE (ANP) - Een kabinet dat de Tweede Kamer alleen maar als "lastige mensen" beschouwt en het debat als "onderbreking van alle belangrijke zaken" waaraan gewerkt wordt, draagt niet bij aan herstel van het vertrouwen in de politiek. Dat heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gezegd tijdens een partijcongres in Zwolle.

Segers verwees daarbij onder meer naar het verhitte debat afgelopen week over de gewiste sms'jes van minister-president Mark Rutte. De premier haalde daarin hard uit naar de Tweede Kamer. Hij verweet met name de oppositiepartijen dat die hem met overdreven wantrouwen behandelen.

De ChristenUnie-voorman kijkt naar eigen zeggen terug op "een ellendig politiek jaar", met name verwijzend naar de langdurige en moeizame kabinetsformatie. Hij spreekt van een "woestijntocht" waarvan hij niet eens met zekerheid kan zeggen of die al ten einde is. Het moet in Den Haag vaker gaan over idealen en ideeën, vindt hij.

Rollenspel

Daarbij is Segers ook kritisch over de oppositie. Het helpt volgens hem evenmin als die alle voorstellen waar het kabinet mee komt, op voorhand afdoet als waardeloos. Hij noemt dat een "parodie" op de politiek. "We zijn in een soort destructief rollenspel beland dat ons allemaal naar beneden trekt, dat gewoon niet goed voor ons is."

De leden van de ChristenUnie zien graag dat ook hun Kamerleden het kabinet kritischer gaan volgen. Zij stemden in grote meerderheid voor een motie die daartoe oproept. Daarin staat ook dat de partij niet moet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die niet integer handelen.

Meer uit Politiek

Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

1 dag geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

1 dag geleden
119 miljoen voor hulp energiebesparing kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.

1 dag geleden
Kabinet: oplossing Tata Steel kan niet vele jaren duren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."

1 dag geleden
Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

1 dag geleden
Gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.

1 dag geleden
Kamer debatteert dinsdag en woensdag over spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.

1 dag geleden