Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Segers: geen rol voor CU in formatie, wil wel meepraten

Segers: geen rol voor CU in formatie, wil wel meepraten

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers blijft erbij dat hij voor zijn partij geen rol ziet in de vorming van een nieuwe coalitie, zo gaf hij dinsdag aan na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Maar Segers zegt dat hij wel altijd "op de inhoud wil meepraten". Vertrouwen in samenwerking begint volgens hem met de inhoud.

Nieuwe kabinetsdeelname had Segers zelf resoluut uitgesloten twee dagen na het debat over de geklapte verkenning. In het Nederlands Dagblad kondigde hij aan dat de ChristenUnie niet meer opnieuw in een kabinet stapt met VVD-leider Mark Rutte. Maar dit weekend gaf Segers op een partijcongres toe dat hij zijn kritiek minder op de persoon had moeten toespitsen. Het was hem te doen om de niet-dienstbare overheid en die kritiek staat volgens hem overeind.

Op de vraag of de deur voor Rutte echt potdicht zit, herhaalde hij dat hij geen rol voor de ChristenUnie ziet in de formatie. "Ik neem geen andere positie in. Maar het valt of staat niet met één man", aldus Segers. Zijn partij zal zich wel altijd verantwoordelijk opstellen, zei hij. Het gaat volgens Segers nu echt om de inhoud en de omslag in de huidige bestuurscultuur.

Segers is verder zeer te spreken over een regeerakkoord dat niet helemaal wordt dichtgetimmerd door een toekomstige coalitie. Zo wordt meer overgelaten aan de Tweede Kamer. "Dat neemt niet weg dat er gevoelige onderwerpen zijn waar potentieel onenigheid over zou kunnen zijn. Daar moet je het ook over hebben, zonder dat dit leidt tot het afdichten van een regeerakkoord." Volgens de fractieleider heeft iedere partij wel een gevoelig thema. Voor de ChristenUnie zijn vooral medisch-ethische onderwerpen principieel erg belangrijk.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijwel zeker nieuwe informateur

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

49 minuten geleden
D66-leider Kaag noemt uitspraken Rutte 'een begin'

DEN HAAG (ANP) - De ideeën die VVD-voorman Mark Rutte over een nieuwe bestuursstijl in Nieuwsuur openbaarde, zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk". Dat zegt D66-leider Sigrid Kaag.

3 uur geleden
Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

1 dag geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

3 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

3 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

4 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

5 dagen geleden