Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Secondanten sluiten formatieoverleg op landgoed af

Secondanten sluiten formatieoverleg op landgoed af

HILVERSUM (ANP) - De laatste dag van de formatieonderhandelingen in Hilversum gaat vrijdag verder met alleen de 'secondanten' van de vier formerende partijen. Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (CU) zullen samen bepaalde zaken die deze deze week zijn besproken verder uitwerken. De afgelopen weken deden ze dat vaker.

Partijleiders Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers waren er de afgelopen twee dagen wel bij op landgoed De Zwaluwenberg, maar hebben andere verplichtingen. Rutte heeft onder meer coronaoverleg en Hoekstra gaat naar de G20 in Rome.

Sinds woensdagochtend zijn onder leiding van informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees alle onderwerpen besproken en meer uitgediept, meldt een woordvoerder van de kabinetsformatie. Betrokkenen gaven zelf al eerder aan dat er schot zit in de onderhandelingen maar dat er nog wel wat lastige onderwerpen besproken moeten worden. Deze week bespraken de onderhandelaars de stikstofcrisis, bevestigden ingewijden na een bericht van de NOS. Volgens hun verloopt het overleg tot nu toe soepel en weten de partijen elkaar te vinden.

Maandag gaan de secondanten weer in Den Haag verder met het overleg. De donderdag en vrijdag erna zetten de acht samen met de informateurs hun overleg voort in het provinciehuis in Groningen. Het is de bedoeling dat ze daar ook met gedupeerden en deskundigen spreken over de aardbevingen die veroorzaakt zijn door de gaswinning in de provincie.

Meer uit Binnenland

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

9 minuten geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

25 minuten geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

47 minuten geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

53 minuten geleden
ANWB: bijna 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

DEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

1 uur geleden
Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

DEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

1 uur geleden
OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

2 uur geleden