Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Secondanten praten bij informateurs over agenda formatie

Secondanten praten bij informateurs over agenda formatie

DEN HAAG (ANP) - De secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) zijn donderdagochtend bij de informateurs aangeschoven om te praten hoe de onderhandelingen verdergaan. Sinds een week zit er weer beweging in de formatie, nadat de vier partijen besloten met elkaar te onderhandelen.

De gesprekken zullen vooral gaan over de agenda's van de onderhandelaars en welke werkafspraken er gelden. Hermans sluit niet uit dat ook al inhoudelijk wordt gesproken over bepaalde onderwerpen, want in de gesprekken met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) wordt "van alles en nog wat" besproken.

Schouten zegt dat de verhoudingen tussen de secondanten altijd goed zijn geweest, hoewel ze Hermans nog niet zo goed kent. Met Heerma heeft ze tijdens de vorige formatie in 2017 veel contact gehad. Ook heeft ze veel met Jetten samengewerkt, onder andere toen hij fractievoorzitter van zijn partij was.

Jetten verwacht dat ze "ergens aan het begin van de avond" klaar zijn. Schattingen over hoe lang de formatieonderhandelingen in totaal gaan duren, wil hij niet meer maken.

Meer uit Politiek

Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

2 dagen geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

2 dagen geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

2 dagen geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

2 dagen geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

3 dagen geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

3 dagen geleden
Schouten bereid 'leefbedrag' mensen met schulden te verhogen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid om het leefbedrag waar mensen met problematische schulden recht op hebben vanaf 1 januari te verhogen. Dat moet voorkomen dat schuldeisers profiteren van de koopkrachtmaatregelen van het kabinet, in plaats van de mensen met financiële problemen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) kan leven met een voorstel van D66 en de SP hiertoe en gaat kijken wat vanaf begin volgend jaar mogelijk is.

3 dagen geleden