
SEC ontkent goedkeuring voor beursgenoteerde bitcoinfondsen
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC ontkent dat er goedkeuring is gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen, ook wel bitcoin-ETF's genoemd. Volgens SEC-topman Gary Gensler is de X-account van de toezichthouder "gecompromitteerd" en is er een "ongeautoriseerde" melding geplaatst. Op X werd namelijk gemeld dat de SEC groen licht had gegeven aan de fondsen, maar daar is volgens Gensler nog geen sprake van.
Door die fondsen zou de cryptomunt toegankelijker worden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt volgens kenners flink kan aanjagen. De cryptowereld kijkt al lange tijd reikhalzend uit naar de goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder.
Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk meebeweegt met de prijs van de digitale munt. Beleggers hoeven dan niet direct bitcoins te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om indirect te investeren in bitcoins door middel van de fondsen.
46.000 dollar
Verschillende grote financiële bedrijven, waaronder 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, hadden aanvragen ingediend om deze fondsen op te zetten. De goedkeuring zou daardoor voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk moeten maken. Experts hebben er eerder ook op gewezen dat de toelating van bitcoin-ETF's het imago kan verbeteren van de bitcoin, die vaak in verband wordt gebracht met witwasoperaties en cybercriminaliteit.
De SEC heeft de komst van deze trackers vooralsnog tegengehouden uit angst dat die tot marktmanipulatie zouden kunnen leiden. Maar rechters oordeelden vorig jaar dat de toezichthouder opnieuw naar de toelating moest kijken. De ETF zou namelijk niet zo veel verschillen van andere soortgelijke producten die al langer bestaan.
De bitcoin was dinsdag in New York minder dan 46.000 dollar waard. Maandag werd nog een niveau van meer dan 47.000 dollar aangetikt, wat voor het eerst sinds april 2022 was. De bekendste digitale munt ter wereld bereikte in november 2021 nog een recordniveau van circa 69.000 dollar.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Vakbond AVV heeft opgeroepen tot een stiptheidsactie bij Transavia. De bond wil onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen. Volgens Transavia kunnen de acties leiden tot enige vertraging. De luchtvaartmaatschappij zegt de situatie in de gaten te houden.
2 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China moet actie ondernemen om de stroom van grondstoffen voor de dodelijke drug fentanyl naar de Verenigde Staten te stoppen voordat er verdere handelsgesprekken kunnen plaatsvinden. Dat heeft de Amerikaanse senator Steve Daines gezegd na gesprekken met de Chinese premier Li Qiang en andere hooggeplaatste bestuurders uit de volksrepubliek.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Autofabrikanten haasten zich om voertuigen en cruciale onderdelen naar de Verenigde Staten te verschepen om de volgende ronde van president Donald Trumps importheffingen voor te zijn. Die tarieven dreigen de toeleveringsketens in de auto-industrie te ontwrichten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
3 uur geledenANKARA (ANP) - Bij de Turkse centrale bank vindt zondag een soort crisisoverleg plaats, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Functionarissen van de centrale bank zouden praten met andere banken over mogelijke verdere onrust op de financiële markten naar aanleiding van de arrestatie van de burgemeester van Istanbul.
5 uur geledenBAGDAD (ANP/RTR) - Irak wil tegen 2029 meer dan 6 miljoen vaten olie per dag kunnen oppompen. Dat heeft de Iraakse overheid zondag aangekondigd. De huidige dagproductie van het land bedraagt ongeveer 4 miljoen vaten. De productiecapaciteit zou dus met meer dan 50 procent moeten groeien.
6 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Britse regering wil 10.000 ambtenarenbanen schrappen. Dat heeft minister van Financiën Rachel Reeves gezegd kort voor het verschijnen van de voorjaarsnota op woensdag, waarin naar verwachting miljarden ponden aan bezuinigingen worden aangekondigd.
6 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - De importheffingen waarmee de Amerikaanse president Donald Trump dreigt, kunnen in Ierland op middellange termijn 3,5 procent van de economie afschaven. Dat heeft het Ierse ministerie van Financiën uitgerekend.
7 uur geleden