
SEC ontkent goedkeuring voor beursgenoteerde bitcoinfondsen
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC ontkent dat er goedkeuring is gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen, ook wel bitcoin-ETF's genoemd. Volgens SEC-topman Gary Gensler is de X-account van de toezichthouder "gecompromitteerd" en is er een "ongeautoriseerde" melding geplaatst. Op X werd namelijk gemeld dat de SEC groen licht had gegeven aan de fondsen, maar daar is volgens Gensler nog geen sprake van.
Door die fondsen zou de cryptomunt toegankelijker worden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt volgens kenners flink kan aanjagen. De cryptowereld kijkt al lange tijd reikhalzend uit naar de goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder.
Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk meebeweegt met de prijs van de digitale munt. Beleggers hoeven dan niet direct bitcoins te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om indirect te investeren in bitcoins door middel van de fondsen.
46.000 dollar
Verschillende grote financiële bedrijven, waaronder 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, hadden aanvragen ingediend om deze fondsen op te zetten. De goedkeuring zou daardoor voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk moeten maken. Experts hebben er eerder ook op gewezen dat de toelating van bitcoin-ETF's het imago kan verbeteren van de bitcoin, die vaak in verband wordt gebracht met witwasoperaties en cybercriminaliteit.
De SEC heeft de komst van deze trackers vooralsnog tegengehouden uit angst dat die tot marktmanipulatie zouden kunnen leiden. Maar rechters oordeelden vorig jaar dat de toezichthouder opnieuw naar de toelating moest kijken. De ETF zou namelijk niet zo veel verschillen van andere soortgelijke producten die al langer bestaan.
De bitcoin was dinsdag in New York minder dan 46.000 dollar waard. Maandag werd nog een niveau van meer dan 47.000 dollar aangetikt, wat voor het eerst sinds april 2022 was. De bekendste digitale munt ter wereld bereikte in november 2021 nog een recordniveau van circa 69.000 dollar.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
17 minuten geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
1 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
4 uur geleden