Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sea Watch redt ruim honderd vluchtelingen in Middellandse Zee

Sea Watch redt ruim honderd vluchtelingen in Middellandse Zee

TRIPOLI (ANP/BELGA/DPA) - Het Duitse reddingsschip Sea Watch 3 heeft tijdens twee reddingsoperaties 147 vluchtelingen gered voor de Libische kust. Volgens de organisatie werden zaterdagochtend 102 mensen opgepikt nadat hun opblaasbare boot in de Middellandse Zee in de problemen raakte, een dag eerder nam het schip 45 migranten aan boord die Europa probeerden te bereiken via zee.

De Sea Watch 3 heeft sinds november 2017, toen het schip in gebruik genomen werd, meer dan 3000 vluchtelingen ontzet. De boot lag zeven maanden aan de ketting, maar kon een week geleden weer uitvaren.

Migranten die vluchten uit landen uit Afrika en het Midden-Oosten kiezen er vaak voor via Libië naar de EU te reizen, hoewel het land erg onstabiel blijft sinds de val van dictator Moammar Kaddafi in 2011.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) stierven vorig jaar meer dan 1200 migranten in de Middellandse Zee. Dit jaar staat de teller al op 170. In Italië, de toegangspoort naar de Europese Unie voor veel vluchtelingen, kwamen in 2021 al bijna 4500 migranten per boot aan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

9 minuten geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

29 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

1 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

2 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

2 uur geleden