Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SDF schort terrorismebestrijding in Syrië op om Turkse aanvallen

SDF schort terrorismebestrijding in Syrië op om Turkse aanvallen

DAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) schort de gezamenlijke terrorismebestrijding in Noord-Syrië tijdelijk op vanwege Turkse aanvallen op de groep. De door de Verenigde Staten gesteunde militie bestaat vooral uit Syrisch-Koerdische strijders die door Turkije als terroristen worden beschouwd.

Turkije heeft in de afgelopen weken zijn aanvallen op Noord-Syrië opgevoerd en bereidt mogelijk een grondinvasie voor. Het luchtoffensief begon na een dodelijke ontploffing in een winkelstraat in Istanbul. Ankara stelt dat Koerdische extremisten achter de bomaanslag zitten. De verboden arbeiderspartij PKK en de militie YPG, een belangrijk onderdeel van de SDF, ontkennen alle betrokkenheid.

De YPG wordt door Turkije gezien als een verlengstuk van de PKK, een partij die ook in de VS en de Europese Unie als terroristisch is bestempeld. De YPG heeft in Syrië als dominerende partij binnen de SDF een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), met steun van een internationale coalitie onder leiding van de VS. Die gezamenlijke operaties staan nu tijdelijk stil, aldus een SDF-woordvoerder. De VS zeiden recent dat de operaties tegen IS nog steeds bezig zijn.

SDF-leider Mazloum Abdi verklaarde eerder deze week te hopen op een "sterkere" reactie vanuit Washington. Volgens hem hangt een eventuele Turkse invasie af van hoe andere landen reageren op de door Ankara aangekondigde plannen voor een eventueel grondoffensief in het noorden van Syrië. De SDF waarschuwde al eerder mogelijk niet langer te kunnen instaan voor de beveiliging van kampen voor voormalige IS-strijders en hun gezinsleden.

Meer uit Buitenland

Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

21 minuten geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

1 uur geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

1 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

3 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

4 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

5 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

5 uur geleden