Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SCP wil dat kabinet overhevelen taken naar gemeenten heroverweegt

SCP wil dat kabinet overhevelen taken naar gemeenten heroverweegt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet opnieuw gaan nadenken over de overheveling van taken naar de gemeenten, die in 2015 is ingevoerd. Dat vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het onderzoeksinstituut ziet dat het kabinet-Rutte IV net als zijn voorgangers een "groot beroep doet op zelf- en samenredzaamheid van burgers in het sociaal domein", maar dat dit lang niet altijd goed werkt.

"Bij de overheveling van taken naar gemeenten in 2015 werd verwacht dat zij die goedkoper en beter konden uitvoeren, mede door van mensen zelf te vragen meer voor elkaar te zorgen. Uit eerder SCP-onderzoek blijkt dat dit lang niet altijd mogelijk is", schrijft het planbureau. Daarom roept het SCP het kabinet "opnieuw op tot herbezinning op deze aannames en tot doordenking van de (financiële) consequenties daarvan". Ook moeten de nieuwe gemeentebesturen die aantreden na de verkiezingen gaan kijken "wat zij wel en niet aan de lokale samenleving kunnen en willen overlaten".

Deze nieuwe besturen krijgen sowieso te maken met een aantal uitdagingen. Het SCP wijst op bijvoorbeeld de vergrijzing, de gevolgen van corona en de oorlog in Oekraïne. Om die uitdagingen aan te kunnen, moeten de nieuwe raden "scherpe keuzes maken in de ondersteuning die zij mensen bieden en in hoe ze dat gaan doen", aldus het SCP. Het onderzoeksinstituut biedt "handvatten om tot die keuzes te komen".

Maatwerk

Zo moeten gemeenten meer prioriteit gaan geven aan mensen met ingewikkelde hulpvragen, zoals jongeren die jeugdzorg nodig hebben of mensen met een stapeling van problemen op gebied van werk, zorg, wonen en onderwijs. Zij worden nu niet altijd goed geholpen, omdat gemeenten er eerder voor kiezen mensen met lichte hulpvragen te helpen.

De gemeenten moeten daarin maatwerk gaan leveren en ook inzetten op een "integrale aanpak", waarbij tegelijkertijd schuldhulpverlening, (passend) onderwijs, geschikte huisvesting en zorg worden meegenomen.

Ten slotte moeten de nieuwe gemeentebesturen zelf ruimte zoeken binnen het beleid dat vanuit Den Haag wordt voorgeschreven. Gemeenten voelen zich nu vaak bekneld door de landelijke kaders, maar er is wel degelijk bewegingsruimte, zegt het SCP.

Meer uit Binnenland

Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

13 minuten geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

3 uur geleden
Brand bij afvalverwerker in Rotterdam geblust

ROTTERDAM (ANP) - De brand die sinds donderdagochtend woedde in een loods van afvalverwerker AVR in Rotterdam is uit. Volgens de veiligheidsregio is zaterdag rond 06.30 uur het sein brand meester gegeven. Er zouden geen smeulende brandresten meer zijn aangetroffen.

3 uur geleden
Asielzoekerscentra doen mee aan Nationale Burendag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd asielzoekerscentra in Nederland doen zaterdag mee aan Nationale Burendag. Deze door het Oranjefonds georganiseerde dag is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving. Vorig jaar kwamen ongeveer 12.000 mensen een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum, aldus het COA.

7 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway wordt zaterdag in Rotterdam verwacht, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

7 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Vele honderden demonstranten worden zaterdagmiddag in Heerlen verwacht voor een actie ter behoud van de spoedeisende hulp (SEH) en het beddenhuis van het Zuyderland Ziekenhuis in de Limburgse gemeente. Het ziekenhuis wil reorganiseren en vanaf 2030 de SEH evenals het beddenhuis verplaatsen naar het Zuyderland in Sittard-Geleen. Daar is volgens Zuyderland geen ontkomen aan door het almaar oplopend personeelsgebrek.

7 uur geleden
Samen quizzen, zingen en werken in de buurttuin op Burendag

DEN HAAG (ANP) - In heel Nederland gaan mensen zaterdag weer gezellige dingen doen met hun buren. Op deze Burendag doen buren dat al jaren om elkaar beter te leren kennen en hun buurt leefbaarder te maken.

7 uur geleden