SCP wil dat kabinet overhevelen taken naar gemeenten heroverweegt
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet opnieuw gaan nadenken over de overheveling van taken naar de gemeenten, die in 2015 is ingevoerd. Dat vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het onderzoeksinstituut ziet dat het kabinet-Rutte IV net als zijn voorgangers een "groot beroep doet op zelf- en samenredzaamheid van burgers in het sociaal domein", maar dat dit lang niet altijd goed werkt.
"Bij de overheveling van taken naar gemeenten in 2015 werd verwacht dat zij die goedkoper en beter konden uitvoeren, mede door van mensen zelf te vragen meer voor elkaar te zorgen. Uit eerder SCP-onderzoek blijkt dat dit lang niet altijd mogelijk is", schrijft het planbureau. Daarom roept het SCP het kabinet "opnieuw op tot herbezinning op deze aannames en tot doordenking van de (financiële) consequenties daarvan". Ook moeten de nieuwe gemeentebesturen die aantreden na de verkiezingen gaan kijken "wat zij wel en niet aan de lokale samenleving kunnen en willen overlaten".
Deze nieuwe besturen krijgen sowieso te maken met een aantal uitdagingen. Het SCP wijst op bijvoorbeeld de vergrijzing, de gevolgen van corona en de oorlog in Oekraïne. Om die uitdagingen aan te kunnen, moeten de nieuwe raden "scherpe keuzes maken in de ondersteuning die zij mensen bieden en in hoe ze dat gaan doen", aldus het SCP. Het onderzoeksinstituut biedt "handvatten om tot die keuzes te komen".
Maatwerk
Zo moeten gemeenten meer prioriteit gaan geven aan mensen met ingewikkelde hulpvragen, zoals jongeren die jeugdzorg nodig hebben of mensen met een stapeling van problemen op gebied van werk, zorg, wonen en onderwijs. Zij worden nu niet altijd goed geholpen, omdat gemeenten er eerder voor kiezen mensen met lichte hulpvragen te helpen.
De gemeenten moeten daarin maatwerk gaan leveren en ook inzetten op een "integrale aanpak", waarbij tegelijkertijd schuldhulpverlening, (passend) onderwijs, geschikte huisvesting en zorg worden meegenomen.
Ten slotte moeten de nieuwe gemeentebesturen zelf ruimte zoeken binnen het beleid dat vanuit Den Haag wordt voorgeschreven. Gemeenten voelen zich nu vaak bekneld door de landelijke kaders, maar er is wel degelijk bewegingsruimte, zegt het SCP.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten zeggen dat ze nu geen asielzoekers overnemen uit Ter Apel. Het aanmeldcentrum daar is overvol. Afgelopen nacht dreigde een groep mensen buiten te moeten slapen. Dat werd voorkomen doordat het nabijgelegen Stadskanaal een sporthal beschikbaar stelde. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel in ligt, verwacht komende nacht weer problemen.
5 minuten geledenTER APEL (ANP) - De kans is aanwezig dat komende nacht asielzoekers mogelijk buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. "Zoals het ernaar uitziet blijven wij deze gecontroleerde toegang hanteren, waarbij vrouwen, kinderen en kwetsbare mensen voorrang krijgen", aldus de woordvoerder. Tientallen alleengaande mannen die daardoor buiten stonden te wachten, zijn daarom afgelopen nacht noodgedwongen opgevangen in een sporthal in Stadskanaal.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door het AD. Hoewel de bezuiniging pas over ruim een jaar ingaat, moeten de regio's komend jaar al rekening houden met het krimpende budget.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor het Huis van het Boek aan de Prinsessegracht in Den Haag hebben onder meer Kamerleden als Rob Jetten, schrijver en programmamaker Splinter Chabot en zeilster Marit Bouwmeester zich verzameld om te protesteren tegen de btw-verhoging op kunst en cultuur.
3 uur geledenTER APEL (ANP) - De gemeente Westerwolde verwacht dat er ook komende nacht niet genoeg plek is voor iedereen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, en dat asielzoekers dus moeten worden overgeplaatst naar andere locaties. Volgens een woordvoerster van de gemeente is er contact met verschillende andere gemeenten om mensen te kunnen huisvesten. "Dat betekent dat de gemeente de werkzaamheden van het COA blijkbaar moet overnemen om de mensen een veilig onderkomen te geven", zegt ze.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag precies tachtig jaar geleden dat geallieerde troepen tijdens Operatie Market Garden via Noord-Brabant en Gelderland probeerden op te rukken naar nazi-Duitsland, om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plaatsen in die regio wordt stilgestaan bij de eerste dag van het geallieerde offensief.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Den Haag verwacht dinsdag grote drukte voor Prinsjesdag. Jaarlijks komen er duizenden mensen af op de opening van het parlementaire jaar. De gemeente heeft gehoord dat er meerdere groepen willen demonstreren.
7 uur geleden