Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SCP: vrouwen niet op topfuncties door deeltijd en minder overwerk

SCP: vrouwen niet op topfuncties door deeltijd en minder overwerk

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen komen minder vaak in de top van het bedrijfsleven terecht, omdat ze minder vaak voltijd werken en minder overwerken. Tot die conclusie komt het Sociaal Cultureel Planbureau op basis van nieuw onderzoek. Donderdag is daarover het rapport Verschillende wegen naar leidinggeven verschenen.

Het SCP heeft voor de periode 2004-2018 in kaart gebracht hoe de doorstroom verloopt van twee groepen werknemers. Het ging om een groep werknemers die aan het begin van hun loopbaan staan (18-35 jaar) en een groep ervaren werknemers (36-65 jaar).

In beide leeftijdscategorie├źn was van degenen die nooit leidinggeven 60-70 procent vrouw. Mannen stromen veel vaker door naar leidinggevende functies. Het aandeel mannen bij de topfuncties was 70-74 procent en bij posities in het middenmanagement 60-70 procent.

Volgens het SCP blijkt uit een analyse dat "arbeidsduur en overwerk het sterkst samenhangen met een lagere kans van vrouwen om door te stromen naar leidinggevende functies". Iemand die voltijd werkt heeft grotere kans om door te stromen naar een leidinggevende functie. Dat geldt zeker voor topfuncties.

Ook overwerk is een bepalende factor. "Voor doorstroom naar de top is het effect van overwerk nog sterker dan voor andere leidinggevende functies, vooral bij relatief veel overwerk (meer dan 10 uur per week)", aldus het SCP in het rapport.

Het planbureau heeft twee adviezen voor bedrijven die met diversiteit aan de slag willen gaan. Ze zouden vaker het gesprek kunnen aangaan met vrouwen die in deeltijd werken en hun vragen of zij geïnteresseerd zijn om meer uren te gaan werken. En bedrijven zouden zich kunnen afvragen of leidinggevende functies alleen in voltijd vervuld kunnen worden.

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

27 minuten geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

31 minuten geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

1 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

7 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

8 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

9 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

10 uur geleden