Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SCP: veel Nederlanders somber over richting van land

SCP: veel Nederlanders somber over richting van land

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vijf Nederlanders vinden dat het de verkeerde kant op gaat met het land. "Een hoog onbehagen" noemt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat in een woensdag gepresenteerd rapport. Die onvrede "kan nadelige gevolgen hebben voor de samenleving en onze democratie", waarschuwt het adviesorgaan.

Een op de vijf Nederlanders vindt dat het land wel de goede kant op gaat. Dat is snel veranderd. In 2020 was ongeveer 45 procent optimistisch en 40 procent pessimistisch.

Het onbehagen is volgens de onderzoekers het grootst bij mensen die zichzelf omschrijven als "economisch links en cultureel conservatief". Mensen die liberaal en pro-Europees zijn, zien de toekomst juist zonnig in.

Het SCP adviseert de overheid om iets te doen aan de problemen die mensen hebben, waardoor ze somber zijn. Dat is belangrijker dan inspelen op "het gevoel van onbehagen". Daarnaast kan het helpen als de overheid kijkt naar meer dingen dan alleen werk of inkomen, en bijvoorbeeld eenzaamheid bestrijdt of mensen digitaal vaardiger maakt. Ervan uitgaan dat mensen zichzelf moeten redden is volgens het SCP geen oplossing, "dat zal de ongelijkheden alleen nog maar vergroten".

Volgens het rapport kunnen mensen om tegengestelde redenen negatief zijn. Sommige mensen vinden dat de overheid te weinig doet tegen klimaatverandering, terwijl anderen vinden dat de maatregelen juist te ver gaan. Het helpt om mensen meer inspraak te geven, bijvoorbeeld via burgerberaden en referenda, aldus het SCP.

In de plattelandsgemeenten buiten de Randstad is het onbehagen het grootst, constateert het SCP. De inwoners daar vinden dat de politiek geen oog heeft voor de regio. De onderzoekers adviseren de politiek daarom meer mensen uit de regio's in de Tweede Kamer te plaatsen.

Meer uit Binnenland

Amsterdam compenseert 2000 huishoudens voor hoge kosten warmtenet

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam trekt 4 miljoen euro uit om ruim 2000 huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet te compenseren voor de hoge kosten. Veel bewoners zaten de afgelopen maanden in onzekerheid omdat de energiekosten veel hoger uitvielen dan toen ze nog op het gasnet zaten.

14 minuten geleden
Nieuwe minister: minder internationale studenten is topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het terugdringen van de "doorgeschoten internationalisering" op universiteiten en hogescholen wordt een van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Dat zorgt namelijk voor een "enorme druk op het systeem, op de docenten en de rijksbegroting", zegt hij tijdens de hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Bruins wordt namens NSC onderwijsminister.

1 uur geleden
Paul: geen andere koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - "Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

1 uur geleden
Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

2 uur geleden
Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

AMSTERDAM (ANP) - Het zou "buitengewoon elegant" zijn als Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de opvatting van het parlement over excuses voor het slavernijverleden nog eens zou herhalen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

2 uur geleden
Na aantreden Rutte twee Nederlanders aan roer NAVO

BRUSSEL (ANP) - Als Mark Rutte 1 oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, treft hij in de leiding van het bondgenootschap een landgenoot. De Nederlandse admiraal Rob Bauer is nog tot eind dit jaar de belangrijkste militair adviseur van de alliantie.

2 uur geleden
Douane vindt in Rotterdam 150 kilo cocaïne in lege container

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag 150 kilo cocaïne gevonden in een lege container in de Waalhaven in Rotterdam. De drugs hebben een waarde van zo'n 11 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

3 uur geleden