Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SCP: kinderen doorbreken armoede als ze taalachterstand inhalen

SCP: kinderen doorbreken armoede als ze taalachterstand inhalen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen uit arme gezinnen komen voornamelijk uit de armoede door achterstanden in bijvoorbeeld taal in te halen en genoeg en gezond te eten, zodat ze beter kunnen presteren. Dit zegt onderzoekster Stella Hoff van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de meeste kinderen uit arme gezinnen erin slagen de armoede van hun ouders te ontstijgen.

Van de kinderen die in 1995 in een arm gezin woonden, liep 9,6 procent 25 jaar later nog steeds risico om in de armoede te belanden. Dat betekent dat ruim negen van de tien kinderen niet zoals hun ouders een laag inkomen hadden. Voor kinderen uit migrantengezinnen is het over het algemeen wel lastiger om hoger op de inkomensladder te komen. Volgens Hoff hebben kinderen in arme gezinnen met buitenlandse ouders vaker taalproblemen, waardoor zij al op jonge leeftijd een achterstand oplopen.

De kinderopvang kan volgens haar helpen de achterstand in te halen. "Als ze alleen maar thuiszitten met ouders die de taal zelf ook slecht spreken, gaan ze naar de basisschool met een taalachterstand. In de kinderopvang wordt veel met taal gedaan. Zo leren kinderen goed Nederlands door bijvoorbeeld liedjes te zingen. Hun Nederlands is dan al goed als zij naar de basisschool gaan."

Opbouw

Het kabinet werkt aan de ombouw van het kinderopvangstelsel, waarin kinderopvang bijna gratis wordt voor werkende ouders. Het nieuwe stelsel moet vanaf 2025 ingaan.

Ook zijn kinderen in arme gezinnen volgens Hoff vaak minder gezond omdat ongezond eten goedkoper is dan bijvoorbeeld groenten. Het kabinet wil dit tegengaan door de btw op groenten en fruit per 2024 te schrappen.

Ontbijt

Sommige kinderen uit arme gezinnen slaan het ontbijt over omdat daar niet genoeg geld voor is. Volgens de onderzoekster kan een gezond ontbijt door scholen vooral voor armere kinderen nuttig zijn. "Met honger kunnen kinderen zich niet goed concentreren op school. Volkoren boterhammen en een lunch helpen om langer door te kunnen gaan. Een betere gezondheid leidt weer tot betere prestaties."

Beter presteren zorgt ervoor dat jongeren blijven doorleren en een opleiding volgen in het mbo of hbo of op een universiteit, stelt Hoff. Zo vergroten zij hun kans op een baan en op een hoger inkomen dan hun ouders, waardoor ze uit de armoede komen. De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt het ook gemakkelijker om aan een baan te komen.

Meer uit Financieel

Cannabisbedrijven knallen omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Aandelen van cannabisbedrijven gingen dinsdag hard omhoog op Wall Street, na berichten dat de Amerikaanse overheid cannabis als minder risicovol gaat beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico.

25 minuten geleden
Oprichter Binance moet vier maanden de cel in

NEW YORK (ANP/RTR) - De oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance moet van een Amerikaanse rechter vier maanden de gevangenis in voor onder meer het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een celstraf geëist van drie jaar.

39 minuten geleden
Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

4 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

4 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

5 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

7 uur geleden
Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

7 uur geleden