Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

Over details spreken de twee elkaar zondag opnieuw volgens die media. Aangenomen wordt dat de slottekst van de overeenkomst zondag gepubliceerd wordt en het parlement er woensdag of uiterlijk donderdag over stemt.

Het akkoord draait om het idee dat de enorme schuldenlast van de staat boven het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar mag stijgen, maar dat de federale overheid volgend jaar niet meer uitgeeft dan nu. In 2025 zou er hooguit 1 procent meer mogen worden uitgegeven volgens Amerikaanse media. McCarthy houdt uiterst kritische Republikeinse partijgenoten voor dat dit akkoord wél deugt, omdat er geen nieuwe belastingen komen en geen nieuwe grote overheidsprogramma's.

Andere doeleinden

Op zoek naar geld om de gaten te dichten, komt naar verluidt ook een enorme pot geld die Bidens regering voor de bestrijding van het coronavirus had aangelegd, straks voor andere doeleinden beschikbaar. Ook zou er worden bezuinigd op plannen uit Bidens 'Inflation Reduction Act' (2022) en zouden de toelatingseisen voor bepaalde federale sociale voorzieningen verscherpt gaan worden op aandringen van de Republikeinen.

Volgens McCarthy is de deal die hij heeft gesloten dan ook populair bij zijn partijgenoten. Maar een aantal van hen heeft zich op Twitter al negatief uitgelaten over het akkoord. Voor McCarthy staat bovendien het nodige op het spel. Om tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden verkozen moest hij beloven dat slechts één ontevreden lid van het Huis van Afgevaardigden zijn positie al ter discussie kan stellen.

Het schuldenplafond bestaat al sinds 1917 maar sinds 2001 is de staatsschuld van de VS kolossaal gestegen. Sindsdien geeft de staat jaarlijks gemiddeld een biljoen dollar meer uit dan er aan inkomsten binnenkomen en is het plafond over de 31 biljoen gestegen.

Meer uit Financieel

Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

54 minuten geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

2 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

3 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

4 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

5 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

5 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

5 uur geleden