Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schulden overheid na februari hard opgelopen

Schulden overheid na februari hard opgelopen

DEN HAAG (ANP) - De schuld van de Rijksoverheid is in maart, april en mei gestegen met 48 miljard euro, nadat de staat met steunmaatregelen tegen de impact van de coronacrisis kwam. Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek. In de eerste twee maanden van dit jaar nam de staatsschuld juist af.

Volgens het statistiekbureau stroomde er van januari tot en met mei ook 15 miljard euro meer uit de kas van de Rijksoverheid dan een jaar eerder. Tegelijkertijd daalden de inkomsten met bijna 9 miljard euro.

De overheid kwam na de afkondiging van de "intelligente lockdown" met een aantal steunmaatregelen voor getroffen bedrijven en hun werknemers, zoals looncompensatie en een aanvullende uitkering voor zelfstandige ondernemers. Om de gevolgen van de coronacrisis voor de overheidsfinanciën beter inzichtelijk te maken, publiceert het CBS nu ook maandgegevens daarover.

Over de eerste drie maanden zijn completere gegevens beschikbaar. In het eerste kwartaal nam de overheidsschuld met 8,5 miljard euro toe tot 49,5 procent van het bbp. Regels van de Europese Unie schrijven voor dat de staatsschuld van lidstaten niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp, maar om voldoende steun tijdens de coronacrisis mogelijk te maken heeft Brussel die voorschriften laten varen. Het begrotingsoverschot van overheid bedroeg in het eerste kwartaal 9 miljard euro, wat 1,8 miljard euro minder is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Meer uit Financieel

Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

29 minuten geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

1 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

1 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

1 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

2 uur geleden
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas

DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.

2 uur geleden
Fletcher neemt hotel-restaurant Oud London over

ZEIST (ANP) - Fletcher, de grootste hotelketen van Nederland, neemt het historische hotel-restaurant Oud London in Zeist over. Ook gaat de keten de exploitatie van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist overnemen.

3 uur geleden