Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schuldeisers beruchte pijnstillerfabrikant akkoord met bankroet

Schuldeisers beruchte pijnstillerfabrikant akkoord met bankroet

STAMFORD (ANP/RTR) - Schuldeisers van Purdue Pharma hebben ingestemd met een faillissementsaanvraag en reorganisatie. Daarmee wil het Amerikaanse farmaciebedrijf miljarden dollars vrijmaken om schadevergoedingen te betalen voor zijn rol in de verslavingsgolf waar de Verenigde Staten mee kampen. Het bedrijf verkocht jarenlang op grote schaal de pijnstiller OxyContin, een opiaat dat op veel vlakken vergelijkbaar is met heroïne.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, een soort RIVM, zijn sinds 1999 ongeveer 500.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan een overdosis opiaten. Purdue Pharma wordt verweten OxyContin via agressieve marketingpraktijken te hebben aangeprezen, terwijl het de risico's rond verslavingsgevoeligheid en overdoses verzweeg.

Zo'n 3000 Amerikaanse instanties hebben Purdue aangeklaagd omdat het bedrijf met de verkoop van OxyContin zou hebben bijgedragen aan verslavingen die hun gemeenschappen raakten. Die aanklachten zijn ook gericht tegen de familie Sackler, de eigenaren van het bedrijf.

In stukken verdeeld

Bij het plan, waarmee volgens een eerste schatting zo'n 95 procent van de schuldeisers van Purdue heeft ingestemd, wordt het bedrijf in stukken verdeeld. Bepaalde bezittingen worden in fondsen ondergebracht waarvan de opbrengst ten goede komt aan de partijen die Purdue hebben aangeklaagd.

Met het opdelen van Purdue zou 10 miljard dollar moeten vrijkomen. De hoogte van het bedrag hangt nog wel af van de opbrengsten van antiverslavingsbehandelingen die het bedrijf op dit moment ontwikkelt.

Uiteindelijk moet een rechter nog instemmen met het bankroet van het farmabedrijf. Als de plannen worden doorgevoerd, wordt de familie Sackler ook juridisch beschermd tegen nieuwe rechtszaken wegens de opiatencrisis.

Meer uit Financieel

Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

25 minuten geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

2 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

3 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

4 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

4 uur geleden