Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schuldeisers beruchte pijnstillerfabrikant akkoord met bankroet

Schuldeisers beruchte pijnstillerfabrikant akkoord met bankroet

STAMFORD (ANP/RTR) - Schuldeisers van Purdue Pharma hebben ingestemd met een faillissementsaanvraag en reorganisatie. Daarmee wil het Amerikaanse farmaciebedrijf miljarden dollars vrijmaken om schadevergoedingen te betalen voor zijn rol in de verslavingsgolf waar de Verenigde Staten mee kampen. Het bedrijf verkocht jarenlang op grote schaal de pijnstiller OxyContin, een opiaat dat op veel vlakken vergelijkbaar is met heroïne.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, een soort RIVM, zijn sinds 1999 ongeveer 500.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan een overdosis opiaten. Purdue Pharma wordt verweten OxyContin via agressieve marketingpraktijken te hebben aangeprezen, terwijl het de risico's rond verslavingsgevoeligheid en overdoses verzweeg.

Zo'n 3000 Amerikaanse instanties hebben Purdue aangeklaagd omdat het bedrijf met de verkoop van OxyContin zou hebben bijgedragen aan verslavingen die hun gemeenschappen raakten. Die aanklachten zijn ook gericht tegen de familie Sackler, de eigenaren van het bedrijf.

In stukken verdeeld

Bij het plan, waarmee volgens een eerste schatting zo'n 95 procent van de schuldeisers van Purdue heeft ingestemd, wordt het bedrijf in stukken verdeeld. Bepaalde bezittingen worden in fondsen ondergebracht waarvan de opbrengst ten goede komt aan de partijen die Purdue hebben aangeklaagd.

Met het opdelen van Purdue zou 10 miljard dollar moeten vrijkomen. De hoogte van het bedrag hangt nog wel af van de opbrengsten van antiverslavingsbehandelingen die het bedrijf op dit moment ontwikkelt.

Uiteindelijk moet een rechter nog instemmen met het bankroet van het farmabedrijf. Als de plannen worden doorgevoerd, wordt de familie Sackler ook juridisch beschermd tegen nieuwe rechtszaken wegens de opiatencrisis.

Meer uit Financieel

Boerenorganisatie positief over Eurocommissaris voor Landbouw

DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.

1 uur geleden
Voor het eerst meer stekkerauto's dan benzineauto's in Noorwegen

OSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.

2 uur geleden
Scholz: Intel houdt vast aan bouw Duitse fabriek ondanks uitstel

ASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.

3 uur geleden
Vertrouwen Duitse beleggers daalt tot laagste niveau in een jaar

MANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.

3 uur geleden
Rechter verklaart deadlines voor aansluiting stroomnet ongeldig

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.

3 uur geleden
Ryanair ziet vertraging levering vliegtuigen door staking Boeing

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.

3 uur geleden
Krant: Japan en VS dicht bij deal over exportbeperking China

TOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.

5 uur geleden