Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver Rushdie verschijnt voor het eerst openbaar sinds aanval

Schrijver Rushdie verschijnt voor het eerst openbaar sinds aanval

NEW YORK (ANP) - De Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie, die negen maanden geleden werd aangevallen met een mes, is voor het eerst weer in het openbaar verschenen. Hij woonde donderdag een gala-evenement bij van schrijversorganisatie PEN America in New York, waar hij een ereprijs in ontvangst nam.

De komst van de schrijver van Indiase afkomst was niet aangekondigd. In een toespraak benadrukte hij dat het beschermen van de vrije meningsuiting belangrijker is dan ooit. "Terrorisme mag ons niet terroriseren", zei hij. "Geweld mag ons niet afschrikken. De strijd gaat door."

De schrijver werd op 12 augustus vorig jaar aangevallen toen hij een lezing wilde geven op een evenement in het Chautauqua Institution in New York. Hij raakte zwaargewond door messteken in zijn gezicht, nek en buik en lag twee dagen aan de beademing. Rushdie werd blind aan zijn rechteroog en kan een hand niet meer gebruiken. In 1989 overleefde hij ook al een mislukte bomaanslag.

Rushdie werd bekend door zijn boeken De Duivelsverzen en Middernachtskinderen. Vanwege het eerste boek, dat moslims als godslasterlijk beschouwen, sprak de Iraanse geestelijk leider Khomeini een fatwa uit. Daarmee gaf hij moslims wereldwijd de opdracht om Rushdie te vermoorden.

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

40 minuten geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

1 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

3 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

5 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

5 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

7 uur geleden