Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

Met het overlijden van Cremer verliest Nederland een icoon, "die de kunst en literatuur ten diepste heeft veranderd", zegt De Bezige Bij. "We zijn intens bedroefd en diep getroffen door zijn dood."

De in 1940 in Enschede geboren schrijver en kunstenaar studeerde aan de kunstacademies in Arnhem, Den Haag en Parijs. Cremer debuteerde in 1964 met het autobiografische boek Ik Jan Cremer, dat toen een schokgolf veroorzaakte, onder meer door de expliciete seksscènes in de roman. "De meerderheid van de critici was geschokt door het boek, ouders verboden hun kinderen het te lezen. Uiteraard deden ze dat wel, en in groten getale", aldus De Bezige Bij over het boek, dat in vele talen werd vertaald en tientallen keren werd herdrukt.

Nieuwe roman

Later verschenen nog een tweede en derde boek van Ik Jan Cremer. Andere boeken van de auteur zijn het eveneens driedelige De Hunnen, De Venus van Montparnasse en Made in USA.

Cremer was nog bezig met een nieuwe roman, bevestigt zijn uitgever. Of die nog uitgebracht gaat worden, is nog onduidelijk.

Onderscheiding

De auteur was ook bekend vanwege zijn beeldende kunst. Werken van hem zijn onder meer te zien bij Museum de Fundatie.

In 2000 werd Cremer benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2020 kreeg hij de Amsterdamse Frans Banninck Cocq-penning. Die laatste onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar "bijzonder verdienstelijk" hebben gemaakt voor Amsterdam.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

58 minuten geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

3 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

4 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

5 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

6 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

6 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

6 uur geleden