Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schreinemacher heeft nu geen geld voor opbouw Turkije en Syrië

Schreinemacher heeft nu geen geld voor opbouw Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Er moet snel een reconstructiefonds van 80 tot 100 miljoen euro voor de wederopbouw van Turkije en Syrië komen, vindt een deel van de Tweede Kamer waaronder regeringspartijen D66 en ChristenUnie. Maar minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) moest ze woensdagavond tijdens een debat over hulp aan de door aardbevingen getroffen landen teleurstellen. Op dit moment heeft ze het geld niet. "We kunnen niet de humanitaire hulp aan Jemen verminderen."

Volgens Alexander Hammelburg (D66) laat Oekraïne zien hoelang het duurt voor de wederopbouw kan beginnen. Met een reconstructiefonds kan Nederland volgens hem "een koploper" worden bij de wederopbouw. ChristenUnie, DENK, SP, PvdA , Partij voor de Dieren en GroenLinks steunen zo'n fonds. CDA'er Mustafa Amhaouch staat open voor het idee, maar wil zich nog niet vastleggen op een bedrag. De Kamer prees wel de snelle noodhulp die het kabinet gaf.

Schreinemacher wil wachten op een rapport van de Wereldbank over de wederopbouw. Dan wordt volgens haar pas duidelijk wat nodig is; het gaat om een "gigantische opgave". Het getroffen gebied heeft twee keer de omvang van Nederland. De minister beloofde dat het kabinet zeker zal gaan helpen bij de wederopbouw. Maar nu al geld toezeggen voor de langere termijn, kan ze niet. "Er is geen ruimte op mijn begroting." Misschien later dit jaar wel weer, zei ze.

Volgens Hammelburg moet de minister met wat meer "creativiteit" naar haar begroting kijken. "Kijk naar een kasschuif of een andere manier om geld vrij te maken." PvdA'er Songül Mutluer en Amhaouch willen in elk geval weten wat de inzet van het kabinet wordt bij de internationale donorconferentie voor Turkije en Syrië die op 16 maart wordt gehouden. Volgens schattingen bedraagt de schade van de natuurramp zeker 100 miljard euro.

Meer uit Binnenland

Explosie in Rotterdam bij recent beschoten woning

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Kerkhoflaan in Rotterdam-Crooswijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Niemand is gewond geraakt. Diezelfde woning was twee weken geleden beschoten, waarvoor zes mannen zijn opgepakt. Dat bevestigt de politie.

4 minuten geleden
Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

2 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

3 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

7 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

7 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

7 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

11 uur geleden