Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schrappen onderwijsdebat om deelname PVV leidt tot woede

Schrappen onderwijsdebat om deelname PVV leidt tot woede

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen zijn verontwaardigd dat een onderwijsdebat van de Algemene Onderwijsbond (AOb) aanstaande dinsdag niet doorgaat omdat leden van de bond niet wilden dat de PVV meedeed. "Ondemocratisch", vindt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. D66'er Paul van Meenen vindt het besluit "slecht".

Het hoofdbestuur schrijft in een verklaring dat het PVV-verkiezingsprogramma "afstand neemt van alles waar de AOb in missie en visie voor staat". De bond besloot de uitnodiging van de PVV'er Harm Beertema in te trekken en het hele debat af te gelasten, schrijft het bestuur in een persbericht.

Op Twitter reageert AOb-bestuurslid Tamar van Gelder dat er na een beslissing soms discussie op gang komt in een vereniging. "In dit geval: waarom biedt mijn vakbond een podium aan een partij die grondrechten van mij, collega's en leerlingen wil afnemen?"

Oneerlijk

Om welke opvattingen van de PVV het precies zou gaan, schrijft het AOb-bestuur niet. In het verkiezingsprogramma schrijft de partij dat er een toename is van "linkse indoctrinatie" in het onderwijs en dat er ondanks de vrijheid van onderwijs geen plek is voor islamitische scholen.

Bruins vindt het "oneerlijk" tegenover Beertema, omdat hij volgens hem "een warm hart voor achterstandsleerlingen" heeft. Van Meenen zegt op Twitter dat hij het ook "zeer niet eens" is met grote delen van het PVV-programma. "Maar juist daarom wil ik in debat met Harm Beertema."

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema is "hoogst verbaasd" en vindt het "heel gek" dat de bond een democratisch gekozen partij uitsluit. CDA'er René Peters vindt het "een belachelijke actie. Laten we juist het debat met elkaar aangaan en elkaar op ideeën bestrijden." SP-Kamerlid Peter Kwint vindt het "zonde dat er nu een groot moment om het over onderwijs te hebben wegvalt". Wel zegt hij dat iedere vereniging "gelukkig" zelf mag weten wie zij uitnodigt. "Volgens mij was de PVV al niet heel begaan met de grondrechten toen de uitnodiging eruit ging."

Beertema zelf tweet dat de AOb alleen maar gelijkgestemden aan het woord wil laten. Ook zijn partijleider Geert Wilders is boos. "Wat een laffe antidemocraten, die lui van de AOb", twittert hij.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie bij woning aan de Cortenbachsingel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer in korte tijd heeft er een explosie plaatsgevonden in de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam. Ook ditmaal ging het explosief af bij een woning, meldt de politie. Niemand raakte gewond.

25 minuten geleden
Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

5 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

8 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

9 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

10 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

10 uur geleden