Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten wil datum overgang nieuw pensioenstelsel jaar uitstellen

Schouten wil datum overgang nieuw pensioenstelsel jaar uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hoeven straks waarschijnlijk pas uiterlijk 1 januari 2028 zijn overgegaan op het nieuwe pensioenstelsel, in plaats van 2027. Pensioenminister Carola Schouten zei in debat met de Eerste Kamer over pensioenen bereid te zijn die deadline een jaar op te schuiven, én in de gaten te houden of verder uitstel nodig blijkt.

Verschillende senaatsfracties hadden erop aangedrongen meer tijd te nemen voor de overgang naar het nieuwe stelsel. De wet die dat stelsel mogelijk maakt, gaat ook een half jaar later in dan verwacht. Schouten debatteert dinsdag de hele dag met de Eerste Kamer in de hoop dat ook de senaat straks groen licht geeft voor de omvangrijke pensioenwet.

Overigens wil een aantal partijen eigenlijk meer uitstel: naar op zijn vroegst 2029. "Ik heb nu geen inhoudelijke onderbouwing waarom 2029 nu wél passend zou zijn", zei Schouten daarover. De bewindsvrouw benadrukte ook "dat de transitie in feite al is begonnen". De pensioensector "is al flink aan de slag" met voorbereidingen, aldus de minister.

Vinger aan de pols

Wel beloofde Schouten dat ze de "vinger aan de pols zal houden" en op bepaalde momenten zal kijken of verder uitstel van de deadline toch noodzakelijk blijkt. Specifiek zal een nog aan te wijzen regeringscommissaris daarop toezien. Het CDA had om de aanstelling van zo'n commissaris gevraagd.

Om flexibeler te zijn, wordt de datum waarop pensioenfondsen uiterlijk moeten zijn overgegaan op het nieuwe stelsel uit de wet gehaald. Met een ministeriële regeling kan de deadline worden vastgesteld en indien nodig later worden aangepast.

Meer uit Politiek

PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

34 minuten geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

1 dag geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

1 dag geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden