
Schouten was 'niet volledig genoeg' in reactie op subsidiefraude
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Carola Schouten zegt dat zij in januari "niet volledig genoeg" is geweest bij de beantwoording van raadsvragen en in een commissiedebat over subsidiefraude in de gemeente. "Deze beantwoording had scherper moeten zijn", laat zij namens het college van burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad.
De zaak draait om subsidies die de gemeente Rotterdam tussen 2010 en 2018 heeft verstrekt aan stichtingen die zich bezighielden met integratie, re-integratie en deradicalisering. Zij zouden subsidiegeld hebben geïnvesteerd in hun eigen commerciële onderneming, een kaasfabriek in Marokko. Vorig jaar werden drie verdachten in deze zaak vervolgd. Maar zij hoefden uiteindelijk niet voor de rechter te verschijnen, omdat het Openbaar Ministerie de zaak in december afdeed met strafbeschikkingen.
Schouten schreef in januari aan de raad dat haar voorganger Ahmed Aboutaleb in juli 2017 onder embargo werd geïnformeerd over een onderzoek naar mogelijke subsidiefraude door stichtingen die subsidie van de gemeente ontvingen. Bijna een jaar later, in maart 2018, informeerde het OM de burgemeester "over drie stichtingen en drie personen" in dit onderzoek, zodat hij kon beoordelen of hij maatregelen moest nemen wat betreft lopende subsidies. In overleg met het OM werden de subsidies toen niet stopgezet, om het strafrechtelijk onderzoek niet te verstoren, aldus Schouten vorige maand.
Geen nieuwe subsidies meer
NRC meldde dinsdag echter op basis van vertrouwelijke e-mails dat het OM in 2018 helemaal geen bezwaar had tegen het stopzetten van de subsidies aan de betrokken stichtingen. Schouten drukt zich dinsdag in haar brief aan de raad dan ook iets anders uit. Niet in 2018 werd in overleg met het OM besloten om de lopende subsidietrajecten gewoon te behandelen om het onderzoek niet te verstoren, maar in 2017.
Toen de burgemeester een jaar later door het OM was geïnformeerd over drie betrokken stichtingen en drie personen, is besloten "extra nauwkeurig te controleren op de vaststelling van deze subsidies". Dat is volgens Schouten ook gebeurd: de twee trajecten waarvoor subsidies waren verstrekt, bleken grotendeels uitgevoerd zoals afgesproken, schrijft ze. Voor de enkele training die niet bleek te zijn gegeven, is de subsidie niet uitbetaald. Sinds maart 2018 zijn geen nieuwe subsidies meer verleend aan de drie stichtingen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Net als in Rotterdam en Haarlem is ook het Bevrijdingsfestival Utrecht op verschillende momenten zo vol geraakt dat er niemand meer bij kon. Maandag in de loop van de avond was er weer plek voor bezoekers, aldus de organisatie.
31 minuten geledenWANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.
3 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
4 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
5 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
6 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
7 uur geleden