Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten: risico vogelgriep nog hoog, ophokplicht blijft nodig

Schouten: risico vogelgriep nog hoog, ophokplicht blijft nodig

DEN HAAG (ANP) - De ophokplicht voor pluimveebedrijven blijft nog nodig, ondanks dat de laatste uitbraak met een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep al bijna twee maanden geleden is. Deskundigen oordelen dat het risico voor pluimveebedrijven weliswaar iets lager is, maar nog steeds als hoog wordt ingeschat.

Dat schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Eind april vraagt ze om een nieuwe analyse van het risico. Commerciële pluimveehouders moeten hun vogels al sinds oktober vorig jaar binnenhouden.

In andere Europese landen, zoals Duitsland en Polen, zijn nog steeds veel besmettingen van pluimveebedrijven met de zogeheten 'hoogpathogene vogelgriep' (HPAI), die zeer besmettelijk is. Daardoor blijft ook het risico op besmettingen in Nederland hoog.

Wel worden er nu minder wilde vogels gevonden die besmet zijn. Eerder ging het om 15 tot 18 procent van de onderzochte vogels, nu is dat ongeveer 10 procent. Het gaat nu om vooral besmette roofvogels en aaseters, zoals buizerds, slechtvalken en meeuwen. Eerder waren het voornamelijk watervogels. Veel van hen zijn inmiddels weggetrokken tijdens de voorjaarstrek.

Als er geen nieuwe besmettingen meer plaatsvinden, dan kan Nederland zich volgens internationale richtlijnen voor diergezondheid vanaf 24 juni volledig vrij verklaren van vogelgriep, schrijft Schouten. De laatste besmetting werd op 20 februari dit jaar aangetroffen bij een bedrijf in Sint-Oedenrode.

Meer uit Politiek

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

52 minuten geleden
Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zijn daarvoor volgens de Tsjechische inlichtingendiensten benaderd. Om wie het gaat, is niet bekend.

56 minuten geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

12 uur geleden
Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet. Bosma wil dat Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren."

14 uur geleden
Gräper wil elk halfjaar rapportage over veilige werkvloer NPO

DEN HAAG (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet elk halfjaar een rapportage uitbrengen over de sociale veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. De NPO heeft woensdagmiddag een plan gepubliceerd, na een stevig rapport naar aanleiding van misstanden bij NOS Sport en de voormalige talkshow DWDD. De mediatoezichthouder moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

16 uur geleden
Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

16 uur geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

17 uur geleden