Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten: privacyregels zitten armoedebestrijding soms in de weg

Schouten: privacyregels zitten armoedebestrijding soms in de weg

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) wil het debat aangaan met de Tweede Kamer over het afwegen van privacyregels tegenover manieren om mensen uit de armoede te helpen. De bewindsvrouw zegt dat de privacywet soms in de weg zit, vooral als de overheid mensen wil bereiken die recht hebben op bepaalde sociale regelingen, maar hiervan geen gebruik maken.

Het komt vrij vaak voor dat mensen met een kleine beurs geen aanspraak doen op regelingen die speciaal voor hen bedoeld zijn. In een debat met de Kamer verwijst Schouten naar onderzoek van de Algemene Rekenkamer waaruit dat naar voren komt.

Als voorbeeld noemt ze de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), voor mensen die geen volledige AOW hebben opgebouwd. Deze regeling vult hun AOW aan tot het bijstandsniveau. Op deze manier komen mensen op het sociaal minimum, het bedrag dat ze volgens de overheid nodig hebben om rond te komen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die deze regeling uitvoert, weet in veel gevallen wie hierop recht heeft, "maar mag de gegevens niet delen van de privacywetgeving".

Meer gerichte benadering

Minister Schouten vertelt de Kamer dat ze met de SVB, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten aan het kijken is "hoe we gerichter mensen kunnen benaderen om te zeggen: misschien heeft u recht op een aanvulling". Zij doen dat nu wel binnen de kaders van de privacywet, benadrukt de bewindsvrouw.

"Maar hier lopen we toch best wel vaak tegenaan, dus het kan zijn dat ik het debat ga zoeken met uw Kamer wat we dan belangrijker vinden op dat moment", voegt ze toe. Volgens Schouten is het ook logisch dat de privacywet serieus wordt genomen, omdat de overheid bij de aanpak van fraude de privacywetten in sommige gevallen juist heeft overtreden.

"Maar het vervelende is dat het ons op dit moment ook belemmert als we de goede dingen willen doen, om de juiste mensen goed te bereiken", verzucht Schouten.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

10 minuten geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

3 uur geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

3 uur geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

5 uur geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

14 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

17 uur geleden
Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

20 uur geleden