Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten praat met sector over oplossing voor sierteelt

Schouten praat met sector over oplossing voor sierteelt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet probeert op korte termijn met een oplossing te komen voor de sierteeltsector, waar "de nood hoog is", zegt minister Carola Schouten (Landbouw). De bloementelers worden hard geraakt door de coronacrisis en vallen in veel gevallen net buiten de opgetuigde regelingen.

"We zijn hard aan het werk", zegt Schouten. Ze ziet dat de sector kampt met "heel acute problemen". De regeling waardoor bedrijven bij omzetverlies een behoorlijk deel van hun loonkosten vergoed krijgen, werkt niet voor veel bloementelers omdat zij in januari weinig mensen in dienst hebben. De vergoeding van bedrijven wordt, om fraude tegen te gaan, juist berekend op basis van de loonsom in januari.

Bovendien is de sierteeltsector veelal afhankelijk van de omzet die juist in deze tijd wordt gemaakt. "We zien dat juist in de maanden waarin het geld verdiend wordt, maart, april mei, de harde klappen vallen, dat de vraag compleet is weggevallen", aldus Schouten. Ze praat met de sector "om te kijken wat nodig is om te zorgen dat gezonde bedrijven overeind kunnen blijven".

Extra aandacht

Wanneer er een nieuw maatregelenpakket van het kabinet ligt, kan de minister nog niet zeggen. "Maar het kan niet te lang duren. Hoe langer het duurt, hoe ingewikkelder het wordt."

In Europees verband heeft het kabinet al extra aandacht gevraagd voor de bloemensector, die vooral in Nederland van groot belang is. De Europese Unie treft al maatregelen voor boeren. Zo hoopt Nederland in juli al voorschotten te kunnen geven op gelden uit het zogenoemde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), die eigenlijk pas veel later in het jaar beschikbaar zouden zijn.

Meer uit Politiek

Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

3 uur geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

6 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

6 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

7 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

18 uur geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

1 dag geleden
Schoof brengt kennismakingsbezoek aan zuiderburen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof reist maandag af naar België en Luxemburg om met zijn collega-premiers aldaar kennis te maken. Eerst ontmoet hij de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo, waarna hij doorreist naar Luxemburg. Daar schudt hij de hand van premier Luxemburgse premier Luc Frieden.

1 dag geleden