Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten praat met sector over oplossing voor sierteelt

Schouten praat met sector over oplossing voor sierteelt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet probeert op korte termijn met een oplossing te komen voor de sierteeltsector, waar "de nood hoog is", zegt minister Carola Schouten (Landbouw). De bloementelers worden hard geraakt door de coronacrisis en vallen in veel gevallen net buiten de opgetuigde regelingen.

"We zijn hard aan het werk", zegt Schouten. Ze ziet dat de sector kampt met "heel acute problemen". De regeling waardoor bedrijven bij omzetverlies een behoorlijk deel van hun loonkosten vergoed krijgen, werkt niet voor veel bloementelers omdat zij in januari weinig mensen in dienst hebben. De vergoeding van bedrijven wordt, om fraude tegen te gaan, juist berekend op basis van de loonsom in januari.

Bovendien is de sierteeltsector veelal afhankelijk van de omzet die juist in deze tijd wordt gemaakt. "We zien dat juist in de maanden waarin het geld verdiend wordt, maart, april mei, de harde klappen vallen, dat de vraag compleet is weggevallen", aldus Schouten. Ze praat met de sector "om te kijken wat nodig is om te zorgen dat gezonde bedrijven overeind kunnen blijven".

Extra aandacht

Wanneer er een nieuw maatregelenpakket van het kabinet ligt, kan de minister nog niet zeggen. "Maar het kan niet te lang duren. Hoe langer het duurt, hoe ingewikkelder het wordt."

In Europees verband heeft het kabinet al extra aandacht gevraagd voor de bloemensector, die vooral in Nederland van groot belang is. De Europese Unie treft al maatregelen voor boeren. Zo hoopt Nederland in juli al voorschotten te kunnen geven op gelden uit het zogenoemde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), die eigenlijk pas veel later in het jaar beschikbaar zouden zijn.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

2 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

2 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

1 dag geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

1 dag geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

1 dag geleden