Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten moet locatie 'stikstofmelders' openbaar maken

Schouten moet locatie 'stikstofmelders' openbaar maken

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Carola Schouten moet de bedrijfslocaties van tien boeren bekendmaken die onder het oude stikstofbeleid toestemming kregen om meer stikstof uit te stoten, oordeelt de Raad van State. Dat beleid is nu niet meer geldig, waardoor deze zogenoemde 'PAS-melders' officieel illegaal zijn. De verwachting is dat natuurorganisaties om handhaving gaan vragen bij de provincies.

Volgens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor boeren mogelijk om zonder vergunning, met alleen een melding, hun bedrijf uit te breiden als daarmee beperkte stikstofuitstoot gepaard ging. Maar de Raad van State vernietigde die PAS in mei 2019. Daarom voldeden de meldingen niet meer en was een vergunning nodig. Natuurorganisatie MOB vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob) om gegevens van deze boerderijen.

Schouten gaf die, met uitzondering van locatiegegevens. In de zomer stelde de rechtbank Noord-Nederland dat de locatiegegevens openbaar gemaakt moeten worden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ging hiertegen in beroep, samen met boeren lobbyclub LTO. In dat beroep houdt de Raad van State vol dat de gegevens gepubliceerd moeten worden. De locaties zijn immers onderdeel van de emissiegegevens, die onder het Wob-verzoek vallen, luidt het oordeel. Alleen als er "concrete aanknopingspunten" bestaan dat de veiligheid van bedrijven mogelijk in het geding komt, hoeven de gegevens niet gepubliceerd te worden.

Praktische overwegingen

De uitspraak ging om "praktische overwegingen" slechts over tien voorbeeldbedrijven in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, maar in totaal zijn er zo'n 3300 boeren die als PAS-melders te boek staan. De rechtbank kan hier nu uitspraak over doen. Schouten wil deze groep nu alsnog een natuurvergunning geven, omdat zij volgens de toen geldende regels hebben gehandeld. Dat is een van de dingen die is afgesproken in het stikstofakkoord tussen het kabinet, SP, 50PLUS en SGP. Voor de SGP, een partij met een grote boerenachterban, was dit een belangrijk punt.

Omdat de melders toch snel een vergunning krijgen, wordt er intussen ook niet gehandhaafd. Boeren zullen dus niet beboet worden voor de stikstof die zij onvergund uitstoten. LTO zegt in een reactie teleurgesteld te zijn, en wil dat de PAS-melders snel een echte vergunning krijgen. "Nu is het zaak dat de overheid de PAS-meldingen legaliseert zodat eventuele processen van milieuactivisten geen kans maken", zegt LTO-bestuurder Trienke Elshof.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Vertrouwen in coronabeleid daalt, naleving nog wel hoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen in het coronabeleid is verder gedaald. De naleving van de coronamaatregelen is desondanks nog steeds wel hoog. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat samen met de GGD geregeld mensen ondervraagt over hun gedrag, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.

50 minuten geleden
Rutte passeert Drees in race om recordtijd in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Mocht Mark Rutte na de verkiezingen opnieuw minister-president worden, dan is de kans dat hij de langstzittende naoorlogse premier van Nederland wordt groter dan ooit. Komend weekend haalt hij al PvdA-icoon Willem Drees in, die tot dusver op plek twee stond. En als het kabinet-Rutte IV er komt, heeft de eerste premier van VVD-huize vanaf de verkiezingsdag, op 17 maart, nog precies 502 dagen te gaan voor hij recordhouder Ruud Lubbers (CDA) passeert.

1 uur geleden
'Een derde ouderen gaat per brief stemmen'

WOERDEN (ANP) - Van de kiezers van 70 jaar en ouder is 30 procent van plan per brief te gaan stemmen. Dat meldt ouderenbond ANBO op basis van een eigen peiling. De organisatie noemt dat "voor een hele nieuwe optie best veel". Van de 70-plussers denkt 11 procent erover om een of twee dagen eerder naar het stembureau te gaan.

1 uur geleden
Partijen willen 3 procent van nationale inkomen naar innovatie

DEN HAAG (ANP) - Er moet veel meer geld naar onderzoek en innovatie. Dat vinden de partijen D66, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Zij willen dat Nederland 3 procent van het nationale inkomen aan innovatie besteedt in 2030. Om dat te halen, moet ieder jaar 300 tot 380 miljoen euro extra hiervoor worden vrijgemaakt.

3 uur geleden
Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

DEN HAAG (ANP) - Commerciƫle coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met Covid-19 besmet afval af als bedrijfsafval. Ook bij GGD-locaties gaat dit nog wel eens fout. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een nieuwe ronde van inspecties.

3 uur geleden
'Zonder ingrijpen zullen slechte verhoudingen in zorg terugkeren'

DEN HAAG (ANP) - De druk op de zorg in het afgelopen jaar heeft tot verbeteringen geleid in de samenwerking tussen instellingen op het gebied van personeel. Maar als er niet fundamenteel wordt ingegrepen in de arbeidsmarktaanpak, komen in de toekomst mede door een groeiende zorgvraag "de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid" van de zorg in gevaar. Dat concludeert de onafhankelijke commissie Werken in de Zorg, die de coronacrisis tegen het licht hield.

4 uur geleden
Extinction Rebellion houdt 'Lenterebellie' in meerdere steden

DEN HAAG (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion gaan vrijdag de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Tilburg onder de noemer 'Lenterebellie'. De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen meerdere protestacties houden om aandacht te vragen voor het klimaat.

5 uur geleden