Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten met baanrecord in Thialf weer de beste op 3000 meter

Schouten met baanrecord in Thialf weer de beste op 3000 meter

HEERENVEEN (ANP) - Irene Schouten heeft bij de wereldbeker in Heerenveen de orde hersteld op de 3000 meter. De olympisch kampioene won in Thialf met een tijd van 3.54,04, waarmee ze onder haar eigen baanrecord dook. De Canadese Isabelle Weidemann werd tweede. De Noorse Ragne Wiklund, een week eerder winnares in Stavanger, finishte als derde.

Schouten leed vorige week bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Stavanger een zeldzame nederlaag op de 3000 meter, na een seizoen waarin ze ongeslagen bleef en de olympische titel pakte op de 3000 en 5000 meter. Met de zege na een lange solo op de massastart liet ze afgelopen vrijdag al zien dat de goede vorm er weer is.

Op de 3000 meter reed Schouten lang net boven het schema van haar beste tijd in Thialf. Met een versnelling in de laatste twee ronden dook ze daar echter een halve seconde onder en bleef ze de Canadese Weidemann ruim voor. Die finishte in 3.57,70.

Marijke Groenewoud

Ploeg- en landgenote Marijke Groenewoud moest haar meerdere erkennen in Wiklund, maar de Noorse kwam niet in de buurt van de tijd van Schouten en eindigde met 3.58,31 ook achter Weidemann. Groenewoud reed met 3.59,90 een persoonlijk record en werd zesde. Joy Beune was sneller en zette met 3.58,72 de vierde tijd neer. Antoinette Rijpma-de Jong, een dag eerder de beste op de 1500 meter, moest genoegen nemen met de achtste plaats.

Schouten zag een groot verschil met een week eerder in Stavanger. "Ik ben gaan schaatsen in plaats van harken en werken", zei ze bij de NOS. "Dat was ook het plan dat ik met mijn coach had gemaakt; goed mijn slagen afmaken en niet gaan rennen over het ijs, omdat ik zo graag wil."

Ongelijk bewijzen

De drievoudig olympisch kampioene had het gevoel gehad dat ze zich moest bewijzen. "Ik wilde laten zien dat ik er nog ben en ging daarom te gehaast rijden. Dat ik niet één jaar goed heb gereden. Tegen mij werd gezegd dat ik er na zo'n jaar niet te veel van moest verwachten. Dat het heel lastig is om je opnieuw op te laden. Ik dacht echter: ik ga hun ongelijk bewijzen en laten zien dat het wel kan."

Merel Conijn eindigde eerder zondag als tweede in de B-groep. Met 4.05,86 moest ze alleen de Chinese Mei Han voor laten gaan.

Meer uit Sport

Nadal sluit langere tenniscarrière na 2024 niet definitief uit

MADRID (ANP/AFP) - Rafael Nadal laat nog open of 2024 het laatste jaar uit zijn tenniscarrière wordt. De 37-jarige Spaanse tennisser maakt volgende maand na bijna een jaar zijn rentree bij het ATP-toernooi van Brisbane en noemt de kans groot het het zijn laatste jaar wordt. Helemaal definitief is het echter niet.

2 uur geleden
FIA ziet af van onderzoek naar Mercedes-teambaas Wolff

LONDEN (ANP/DPA) - Autosportfederatie FIA zet het onderzoek naar teambaas Toto Wolff van Mercedes en diens vrouw Susie, de baas van de F1 Academy, niet door. Wolff zou vertrouwelijke informatie uit vergaderingen van de teambazen hebben doorgespeeld naar Susie, die aanschuift bij de vergaderingen van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 (FOM).

5 uur geleden
Zwemsters missen podium op 4x50 meter wisselslagestafette

OTOPENI (ANP) - De Nederlandse zwemsters hebben bij de EK kortebaan in Roemenië naast de medailles gegrepen op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie Van Roon tikten in 1.45,78 als vierde aan. Het goud ging naar Zweden in 1.43,26, voor Italië en Groot-Brittannië.

5 uur geleden
Zwemmer Kamminga pakt EK-goud op 100 m schoolslag, brons Corbeau

OTOPENI (ANP) - Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De 28-jarige zwemmer was in het Roemeense Otopeni met 56,52 net iets sneller dan titelverdediger Nicolo Martinenghi uit Italië. Caspar Corbeau greep het brons in 56,66.

5 uur geleden
Schouten op EK met Nederlands record naar finale 200 meter school

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië overtuigend geplaatst voor de finale op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige zwemster was met een Nederlands record van 2.16,98 de snelste. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 2.18,19, die ze vorig jaar tijdens de WK kortebaan zwom.

5 uur geleden
Toussaint grijpt op EK kortebaan naast medaille op 200 meter rug

OTOPENI (ANP) - Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan naast de medailles gegrepen op de 200 meter rugslag. De 29-jarige zwemster tikte in het Roemeense Otopeni als zesde aan in 2.04,47. Het goud ging naar de Britse Medi Harris in 2.02,45.

7 uur geleden
Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

10 uur geleden