Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten en Jetten in gesprek met energieleveranciers

Schouten en Jetten in gesprek met energieleveranciers

DEN HAAG (ANP) - Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) gaan vrijdag in gesprek met energieleveranciers om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van elektriciteit en gas omdat ze hun rekening niet kunnen betalen. Wat betreft Jetten liggen alle opties op tafel.

Schouten zegt dat het kabinet er alles aan wil doen om te voorkomen dat mensen worden afgesloten. "Die mensen moeten gewoon niet in de kou gezet worden." Jetten zegt al de hele zomer hierover in gesprek te zijn met de energiemaatschappijen en dat het kabinet bereid is bij te springen als zij niet zelfstandig kunnen voorkomen dat mensen worden afgesloten. Eventuele maatregelen hoeven volgens de energieminister niet te wachten tot Prinsjesdag.

De ministers denken aan maatregelen die zo gericht mogelijk de mensen helpen die het harst worden geraakt door de huidige hoge energieprijzen. Schouten wil daarbij ook in het bijzonder letten op de groep mensen die nu al in de schulden zit.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vervangt Jetten in Brussel om met energieministers uit andere EU-landen te praten over eventuele Europese maatregelen. De energieminister hoopt dat energiebesparing voor lidstaten verplicht wordt. "Dat is de snelste manier om de druk op energieprijzen te verlichten."

Het kabinet staat ook positief tegenover een maximumprijs van gas dat via pijpleidingen uit Rusland komt. Jetten uit zich terughoudend over het idee van een algemene maximumprijs, al zegt hij serieus te willen kijken naar elk idee waar de Europese Commissie mee komt. Zijn vrees is dat de belastingbetaler indirect toch zal moeten opdraaien voor de rekening hiervan.

Meer uit Politiek

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

6 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

7 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

8 uur geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

8 uur geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

8 uur geleden
Voorjaarsnota komt maandag versneld naar buiten door formatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet brengt komende maandag de voorjaarsnota al naar buiten, zo heeft financiënminister Steven van Weyenberg na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Aanleiding daarvoor is een verzoek van de twee informateurs om de nota alvast te ontvangen in het kader van de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB over een nieuw kabinet. Van Weyenberg vond dat geen onredelijk verzoek en heeft besloten de nota ook meteen naar de Tweede Kamer te sturen.

8 uur geleden
50PLUS kan niet bij administratie, rechtszaak dreigt om wanbetaling

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij 50PLUS kan momenteel niet bij zijn financiële administratie. Het vorige maand weggestemde hoofd van de financiële commissie, Johan Hessing, heeft het papierwerk mee naar huis genomen en dit ontbreekt nog altijd op het partijkantoor in Den Haag. Ondertussen heeft een reclamebureau een incassobureau ingeschakeld om een achterstallige betaling voor een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen najaar betaald te krijgen.

9 uur geleden