Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schotse Tory-leider: Johnson moet weg als hij regels overtrad

Schotse Tory-leider: Johnson moet weg als hij regels overtrad

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De conservatieve Britse premier Boris Johnson moet het veld ruimen als uit onderzoek blijkt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan malversaties rond de bekostiging van de verbouwing van zijn ambtswoning. Dat vindt de leider van de Schotse afdeling van de Conservatieve partij, Douglas Ross. De Britse kiescommissie stelde afgelopen week een onderzoek in.

De bedoeling van het onderzoek is om vast te stellen of Johnson donateurs van zijn Conservatieve partij heeft laten opdraaien voor de kosten van de dure renovatie. Johnsons voormalige adviseur Dominic Cummings had vorige week gezegd dat de premier het plan had opgevat om stiekem geld van donateurs te gebruiken voor de renovatie van het appartement op Downing Street 11. Johnson staat erop dat hij niks verkeerd heeft gedaan en dat hij alle kosten van de renovatie op zich heeft genomen.

Toen de Schotse Tory-leider zondag door de publieke omroep BBC werd gevraagd of Johnson moet opstappen als blijkt dat hij tegen de regels in met de pet is rondgegaan om de verbouwing te betalen, zei Ross "natuurlijk". "Ik denk dat mensen de hoogste functionaris van dit land aan de hoogste standaarden kunnen houden", zei Ross. "Het is prima dat er onderzoek gaande is om een antwoord te vinden op deze serieuze vragen."

Verloofde neemt voortouw

Johnson mag jaarlijks 30.000 pond (34.000 euro) aan overheidsgeld uitgeven aan zijn ambtswoning. Hij draait zelf op voor extra uitgaven en die zouden in dit geval aanzienlijk zijn geweest. Britse media schrijven dat de verbouwing mogelijk circa 200.000 pond heeft gekost.

De verloofde van de premier, Carrie Symonds, zou het voortouw hebben genomen bij de renovatie. Zij gruwde naar verluidt van de stijl van de vorige premier Theresa May, een partijgenoot van Johnson. Die heeft voor zover bekend geen eigen geld in de ambtswoning gestoken.

Van Carrie Symonds zou de keuze zijn gekomen voor onder meer een peperduur gouden behang. In de Britse tabloids wordt zij inmiddels 'Carrie Antoinette' genoemd, een verwijzing naar de spilzieke Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793).

Hoog salaris

De linkse tabloid The Mirror schreef zondag dat Johnson ook bij partijdonateurs heeft gevraagd om geld om de gouvernante van zijn kind met Symonds te betalen. Volgens The Sunday Times zou Johnson 300.000 pond per jaar nodig hebben om rond te komen met zijn huidige bestedingspatroon. Daarmee zou de premier op veel te grote voet leven: zijn salaris bedraagt 157.000 pond per jaar, meer dan vijf gemiddelde Britse jaarsalarissen, waarmee hij behoort tot de best verdienende 2 procent.

Een kritische columniste van de linkse krant The Guardian, merkte deze week op dat Johnson zich aan hetzelfde motto zou moeten houden dat zijn partij de armen in Groot-Brittannië geregeld voorhoudt: "Als je het niet kan betalen, kan je het niet hebben."

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

4 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

6 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

10 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

12 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

12 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

12 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

13 uur geleden