Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schotse leider ontvangt jonge activisten Thunberg en Nakate

Schotse leider ontvangt jonge activisten Thunberg en Nakate

GLASGOW (ANP) - De Schotse leider Nicola Sturgeon heeft tijdens klimaattop COP26 een gesprek gehad met klimaatactivisten Greta Thunberg en Vanessa Nakate. De eerste minister zei na het gesprek dat goed geluisterd moet worden naar jongeren, schrijven Britse media.

De BBC zond beelden uit van het gesprek tussen de 51-jarige Schotse leider en de jonge actievoerders uit Zweden en Oeganda, die samen rond een tafel zaten. Het gesprek ging onder meer over overstromingen in Schotland.

De achttienjarige Thunberg behoort wereldwijd tot de bekendste klimaatactivisten. Toch heeft ze naar eigen zeggen geen officiële uitnodiging gekregen om de klimaatconferentie toe te spreken. Dat weerhield de Zweedse tiener er niet van om toch af te reizen naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze naar verwachting zal deelnemen aan demonstraties.

Thunberg heeft haar miljoenen volgers op Twitter alvast gevraagd een open brief te ondertekenen waarin regeringen van verraad worden beschuldigd. Het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad ten opzichte van pre-industriële tijden zou nog steeds "catastrofaal ver weg" zijn. "En toch zorgen regeringen overal dat de crisis erger wordt. Ze geven miljarden uit aan fossiele brandstoffen."

Meer uit Buitenland

Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

7 minuten geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

1 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

1 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

3 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

3 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

3 uur geleden
Lot van commerciële maanlander onduidelijk

HOUSTON (ANP) - Het is niet duidelijk hoe de landing van een commercieel toestel op het oppervlak van de maan is afgelopen. Ongeveer tien minuten na de geplande aankomst had de lander nog geen teken van leven naar de aarde gestuurd. Er komen wel wat signalen binnen, maar de vluchtleiding weet niet zeker wat die betekenen en onderzoekt wat er aan de hand is.

3 uur geleden