Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schotse ex-premier Sturgeon is opgepakt in onderzoek naar partij

Schotse ex-premier Sturgeon is opgepakt in onderzoek naar partij

EDINBURGH (ANP/AFP) - De Schotse ex-premier Nicola Sturgeon is aangehouden in verband met een slepend onderzoek naar de financiering van haar Schotse Nationale Partij (SNP). De 52-jarige vrouw was van 2014 tot 2023 partijleider en premier. Bij de SNP zou uitgebreid zijn gesjoemeld met geld. Sturgeons man Peter Murrell is als voormalige partijbons ook bij deze zaak betrokken. Sturgeon werd na enige tijd weer naar huis gestuurd door de politie "terwijl het onderzoek voortgaat". Er is geen aanklacht tegen haar geformuleerd.

Sturgeon zegt "zonder enige twijfel onschuldig te zijn", zo laat ze via Twitter weten. Ze noemt haar arrestatie "een schok en diep ontstellend" en zegt "spoedig" weer zitting te willen nemen in het Schotse parlement.

Murrell werd begin april aangehouden en twaalf uur lang verhoord. De politie verdenkt betrokkenen ervan, met name Murrell en nu ook Sturgeon, dat ze jarenlang hebben geknoeid met de partijkas en dat daar geld uit verdwenen is. Het zou gaan om donaties ter waarde van circa 700.000 euro.

Het geld zou zijn ingezameld voor de organisatie van een tweede referendum over onafhankelijkheid, maar is daar kennelijk niet aan besteed. De Schotse politie heeft op meerdere plaatsen huiszoeking gedaan. Sturgeon trad eind maart af.

Meer uit Buitenland

Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

20 minuten geleden
Prognose voor neergeschoten premier Slowakije is positief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De prognose voor de gezondheid van de Slowaakse premier Robert Fico is goed. Dat zei de Slowaakse minister van Gezondheid Zuzana Dolinková zaterdag. De minister meldt dat de toestand van Fico stabiel, maar nog altijd ernstig is.

21 minuten geleden
Tientallen doden in Afghanistan door extreem weer

KABUL (ANP/DPA/AFP) - Zeker vijftig mensen zijn in de Afghaanse provincie Ghor omgekomen door noodweer. Dat melden de regionale autoriteiten, die zeggen dat huizen, winkels, landbouwgrond en bruggen zijn verwoest. Ook zijn wegen in het gebied onbegaanbaar.

1 uur geleden
Acteur Dabney Coleman (92) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

2 uur geleden
Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd konden zaterdagochtend weer terug naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zei de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

4 uur geleden
Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op start- en landingsbanen. Een van de banen werd al snel weer vrijgegeven. Even na 08.00 uur meldde de politie dat alle activisten waren verwijderd en dat het vliegverkeer grotendeels is hervat. Een woordvoerder van de luchthaven waarschuwt nog wel voor vertragingen.

6 uur geleden