Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schotse crimineel schuldig aan moord op Martin Kok in 2016

Schotse crimineel schuldig aan moord op Martin Kok in 2016

GLASGOW (ANP) - De Schotse crimineel Christopher Hughes is woensdag in Glasgow schuldig bevonden aan de moord op de Nederlandse misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok. De 33-jarige Hughes lokte Kok in 2016 in de val, waarna hij door een ander werd doodgeschoten. In 2020 werd de Schot dankzij inspanningen van de Nederlandse en Italiaanse politie in Turijn gearresteerd.

Naast de moord op Kok, is Hughes ook schuldig bevonden aan onder meer drugshandel en verboden wapenbezit. De Schotse politie noemt de man in een verklaring "een gevaarlijk individu met een lange geschiedenis in de georganiseerde misdaad". Volgende maand wordt duidelijk wat voor straf hij krijgt.

Hughes lokte Kok ruim vijf jaar geleden naar een seksclub in Laren, waar hij werd doodgeschoten door een nog altijd onbekende schutter. De moord op Martin Kok is onderdeel van het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde Taghi hem dood hebben omdat hij op zijn website Vlinderscrime berichten over Taghi en diens handlanger Naoufal 'Noffel' F. plaatste.

Een woordvoerder van het OM liet eerder weten dat Hughes niet op verzoek van Nederland werd aangehouden. Wel bedankt de Schotse politie "de collega's in Italië en Nederland die hielpen bij het lokaliseren en arresteren van Hughes".

Martin Kok was een zelfbenoemd misdaadjournalist, die het niet erg nauw nam met gangbare journalistieke gedragsregels. Hij publiceerde met naam en toenaam over criminele kopstukken en gebruikte ongecensureerd beeldmateriaal waar hij kon. Kok werd zelf twee keer veroordeeld voor een levensdelict.

Meer uit Binnenland

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

27 minuten geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

4 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

6 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

7 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

7 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

8 uur geleden