Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Schotse clubs moeten excuses maken voor seksueel misbruik'

'Schotse clubs moeten excuses maken voor seksueel misbruik'

GLASGOW (ANP) - Schotse voetbalclubs moeten hun "onvoorwaardelijke" excuses maken aan alle slachtoffers van kindermisbruik in het verleden. Dat is de uitkomst van een rapport van donderdag is gepresenteerd.

De Schotse voetbalbond (SFA) gaf in 2016 opdracht voor een onderzoek na een "ongekend" aantal beschuldigingen van seksueel misbruik, dat plaatsvond in met name de jaren zeventig, tachtig en de vroege jaren negentig.

In het onderzoek zijn honderden mensen benaderd. Daarvan hebben 33 slachtoffers persoonlijke getuigenissen gegeven over schrijnende incidenten waaronder seksueel misbruik en verkrachting. Clubs als Rangers, Hibernian en Motherwell werden genoemd in de getuigenissen, net als Celtic Boys Club, de jeugdclub die nauwe banden heeft met topclub Celtic.

In het rapport van de onafhankelijke commissie voor seksueel kindermisbruik worden "alle betrokken clubs en organisaties opgeroepen duidelijk, onvoorwaardelijk en openbaar verantwoording af te leggen en excuses te maken aan al diegenen die slachtoffer zijn geworden van het misbruik".

"Dit moet niet het eindpunt zijn van de reis, maar een kritisch knooppunt waarop het werk dat nu is gedaan wordt voortgezet", zei commissievoorzitter Martin Henry. Hij zei ook te hopen dat de publicatie van het rapport de slachtoffers een gevoel van persoonlijke gerechtigheid geeft.

Directeur Ian Maxwell van de Schotse voetbalbond SFA liet weten ernstig geschokt te zijn door de inhoud van het rapport en vooral door de traumatische ervaringen die de jonge spelers hebben moeten doorstaan. "Ik bied nogmaals mijn excuses aan namens het Schotse voetbal aan al diegenen die het slachtoffer zijn geweest van misbruik in onze nationale sport."

De voetbalclubs Hibernian en Motherwell hebben eveneens spijt betuigd en excuses aangeboden. Celtic en Rangers hebben nog niet gereageerd op het rapport.

Meer uit Voetbal

Aké van Manchester City: dit is wat we wilden

ISTANBUL (ANP) - Nathan Aké sprak na de overwinning van Manchester City op Inter (1-0) in de finale van de Champions League van een perfect seizoen. "We wonnen al de Premier League en de FA Cup, maar dit is wat we wilden: de Champions League", zei de Nederlandse verdediger in een eerste reactie.

3 uur geleden
Zege Manchester City gunstig voor Feyenoord

ISTANBUL (ANP) - De overwinning van Manchester City in de finale van de Champions League tegen Inter (1-0) heeft ook een positief gevolg voor Feyenoord. De kampioen van Nederland komt nu bij de loting van de groepsfase van het toernooi van volgend seizoen in de zogenoemde pot 1. Dat houdt in dat het de op papier sterkste tegenstanders in de eerste fase ontloopt.

3 uur geleden
Manchester City-aanvoerder Gündogan ziet eindelijk droom uitkomen

ISTANBUL (ANP) - Voor Manchester City-aanvoerder Ilkay Gündogan kwam zaterdagavond met het winnen van de finale van de Champions League een droom uit. "Hier heb ik zo lang op gewacht", zei de Duitser, na de overwinning op Inter (1-0) in Istanbul. Twee keer eerder verloor hij in de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi, waarvan eenmaal met Manchester City.

3 uur geleden
Manchester City verslaat Inter en wint eindelijk Champions League

ISTANBUL (ANP) - Met een van de mindere wedstrijden van het seizoen heeft Manchester City het grootste succes ooit bereikt. De Engelse kampioen van trainer Pep Guardiola won voor de eerste keer de Champions League, waarmee de jarenlang gekoesterde droom eindelijk in vervulling ging. In het Atatürk Olympiyat stadion van Istanbul werd Internazionale verslagen, 1-0.

3 uur geleden
Belg Tielemans verruilt Leicester City voor Aston Villa

BIRMINGHAM (ANP) - De Belgische middenvelder Youri Tielemans verruilt Leicester City voor Aston Villa. De 26-jarige Tielemans had een aflopend contract.

6 uur geleden
Aké basisspeler Manchester City in finale Champions League

ISTANBUL (ANP) - Nathan Aké is basisspeler bij Manchester City in de finale van de Champions League, zaterdagavond tegen Internazionale. Trainer Pep Guardiola heeft enigszins verrassend gekozen voor de Nederlandse verdediger, die de laatste weken werd gehinderd door blessures. Normaal gesproken is hij een vaste waarde bij de Engelse kampioen.

7 uur geleden
Kroatië mist verdediger Gvardiol tegen het Nederlands elftal

ZAGREB (ANP) - Joško Gvardiol kan niet uitkomen voor Kroatië in de Nations League. De centrale verdediger van RB Leipzig is onvoldoende hersteld van een buikblessure.

7 uur geleden