Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schotland wil onafhankelijkheidsreferendum desnoods forceren

Schotland wil onafhankelijkheidsreferendum desnoods forceren

GLASGOW (ANP/RTR) - De Schotse regering wil een referendum organiseren over onafhankelijkheid, of Londen dat toestaat of niet. Premier Nicola Sturgeon zei dinsdag een stembusgang te willen forceren als dat nodig is, "maar wel op een wettige manier". De Britse premier Boris Johnson heeft al meerdere malen aangegeven daar niets voor te voelen.

Sturgeon boekte vorig jaar een ruime verkiezingsoverwinning met haar National Party. Zij ziet die uitslag als een duidelijk mandaat van de kiezer voor een nieuw referendum, waar ook veel andere partijen voor zijn. Het is de bedoeling dat de Schotten al volgend jaar over onafhankelijkheid kunnen stemmen.

Omdat Schotland bij het Verenigd Koninkrijk hoort, moet de regering in Londen toestemming geven voor een referendum. Dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Een woordvoerder van Johnson vindt dat dit niet het juiste moment is om te focussen op een referendum, omdat er "belangrijke uitdagingen" spelen. Sturgeon geeft aan dat de regering al werkt aan volgende stappen als de goedkeuring uitblijft. Ze licht binnenkort het parlement in over wat die stappen inhouden.

De premier heeft dinsdag een nieuwe campagne voor onafhankelijkheid gelanceerd. Haar regering publiceerde het eerste in een reeks documenten over hoe de toekomst van een onafhankelijk Schotland eruit zou zien.

In 2014 konden de Schotten voor het laatst stemmen over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Toen stemde 55 procent van de bevolking om binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar dat was nog voor de brexit. De meerderheid van de Schotten wilde binnen de Europese Unie blijven.

Meer uit Buitenland

Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

15 minuten geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

1 uur geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

2 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

3 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

3 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

4 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

5 uur geleden