Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

UTRECHT (ANP) - De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij het maken van de zogeheten bangalijst, zijn door het bestuur geschorst tot maximaal 1,5 jaar. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.

Het bestuur noemt die sanctie "ongebruikelijk lang". Een straf van deze omvang "is de afgelopen jaren niet voorgekomen". De sanctie "geeft een duidelijk signaal over onze intolerantie voor dit grensoverschrijdende gedrag", aldus het bestuur in de toelichting op zijn definitieve besluit. De leden waren al voorlopig geschorst. Wie precies de lijst heeft verspreid is nog onbekend.

Eerder werd al bekend dat de opstellers een rol spelen in een inmiddels gestart programma ter verbetering van de cultuur binnen de aangesloten studentenhuizen. Het zou gaan om meer dan tien leden.

Consequenties

Het bestuur heeft om meerdere redenen niet gekozen voor royement. "Omdat wij dat, na ruime consultaties met deskundigen, niet proportioneel vinden." De redenen daarvoor zijn "dat dit de eerste overtreding van deze jonge mensen is, dat zij niet alleen, maar ook hun oudere huisgenoten een verantwoordelijkheid hadden, dat zij niet zelf de presentatie in het publieke domein hebben gebracht en daar ook niet de intentie toe hadden".

De gestrafte leden ondervinden volgens de leiding "vergaande consequenties" van hun actie door bedreigingen, sociaal isolement en dat zij ook strafrechtelijk worden vervolgd. "Het USC wil een vereniging zijn, waar je de kans krijgt om te leren van je fouten: wij kiezen voor de combinatie van lange schorsing en educatie, in plaats van eliminatie", aldus het bestuur.

Meer uit Binnenland

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders in de gastprovincie. Daarna gaan alle vrijheidsvieringen in het land van start.

12 minuten geleden
Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

AMSTERDAM (ANP) - April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Daar treden ze op in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte. Het is de dertigste keer dat het concert plaatsvindt.

40 minuten geleden
Claude, Wende, Son Mieux en FLEMMING per heli naar festivals

GILZE (ANP) - De Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar - Claude, Wende, FLEMMING en Son Mieux - vertrekken zondag vanaf vliegbasis Gilze-Rijen per helikopter naar diverse bevrijdingsfestivals verspreid over het hele land. Zij staan dan op het podium van de festivals ieder op hun eigen manier stil bij wat vrijheid precies betekent.

41 minuten geleden
Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door twee WO II-veteranen

WAGENINGEN (ANP) - De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts hebben even voor middernacht in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken. Dat deden zij samen met burgemeester Floor Vermeulen op het plein voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

3 uur geleden
Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten. Op de Dam was, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, een groepje demonstranten aanwezig dat aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. De overgebleven betogers bleven stil tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur.

4 uur geleden
Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

WASSENAAR (ANP) - De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.

7 uur geleden
Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam namen ongeveer 4000 mensen die hun plek van tevoren hadden gereserveerd de stilte in acht.

7 uur geleden