Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Schoonmaak olievervuiling Nigeria komt niet van de grond'

'Schoonmaak olievervuiling Nigeria komt niet van de grond'

AMSTERDAM (ANP) - Het opruimen van de ernstige olievervuiling in de Nigerdelta is nauwelijks op gang gekomen, stellen Milieudefensie, Amnesty International, Friends of the Earth Europe en het Nigeriaanse Environmental Rights Action (ERA) na eigen onderzoek. "In grote delen van de Nigeriaanse rivierdelta is de bevolking nog altijd aangewezen op ernstig vervuild drinkwater", aldus de organisaties. Ze stellen Shell verantwoordelijk voor het uitblijven van een grote schoonmaak.

De opstellers van het rapport hebben onderzocht wat de afgelopen negen jaar terecht is gekomen van de aanbevelingen die het VN-Milieuprogramma deed in 2011. Ze concluderen dat slechts in een fractie van het vervuilde gebied een begin is gemaakt met saneringen. In slechts 10 van de 67 vervuilde gebieden die in het VN-rapport werden geïdentificeerd is een begin gemaakt met het opruimen van de olievervuiling. In oppervlakte komt dat neer op 11 procent van het totale vervuilde gebied. Opgeteld is 9,43 vierkante kilometer ernstig vervuild, verspreid over een veel groter gebied in de dichtbevolkte delta.

Volgens Milieudefensie en de andere organisaties achter het onderzoek is nog geen enkel gebied vrij van vervuiling. De plaatsen waar de schoonmaak wel van start is gegaan, vallen allemaal onder de categorie 'minder complex’. Plaatsen waar de vervuiling is ingeschat als 'complex’ zijn nog niet aangepakt. De olievervuiling is vooral een probleem in de regio Ogoniland, waar Shell-dochter SPDC actief was tussen 1958 en 1993.

Hyprep

Het schoonmaakwerk in Nigeria wordt geleid door Hyprep, een organisatie die voor dat doel is opgericht door de Nigeriaanse overheid. Shell betaalt daaraan mee. Volgens het onderzoek bekleden medewerkers van het olie- en gasbedrijf belangrijke functies binnen Hyprep. De organisaties stellen dat "nauwelijks is terug te vinden" waar geld dat tot nog toe is uitgegeven door Hyprep, zo’n 30 miljoen dollar, precies aan is besteed. Directeur Donald Pols van Milieudefensie: "De prestaties zijn zelfs zo slecht en het aanbestedingsproces zo bizar dat je je kunt afvragen of Shell écht opruimen ooit serieus heeft overwogen."

Godwin Ojo van het Nigeriaanse ERA vindt dat het schoonmaakproject is mislukt en opnieuw moet worden opgezet. "Na 9 jaar loze beloftes over de aanpak en tientallen jaren vervuiling gaan de mensen in Ogoniland niet alleen dood omdat ze dagelijks giftige dampen inademen, met olie vervuilde vis eten en van olie vergeven water moeten drinken", zegt Ojo. "Ze zijn ook ziek van het wachten op gerechtigheid."

Shell-dochter SPDC stelt zelf wel degelijk actie te hebben ondernomen "op alle aan haar gerichte aanbevelingen". Het rapport gaat volgens het bedrijf voorbij aan het feit dat het VN-rapport "de gezamenlijke inspanning van meerdere betrokken partijen vereist", waarbij de coördinatie ligt bij de Nigeriaanse regering. Verder zegt SPDC oliediefstal tegen te gaan door lokale gemeenschappen toezicht te laten houden en jongeren te helpen met onderwijs en ondernemerschap, zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Meer uit Binnenland

Halsema: Bijlmervliegramp is onderdeel van onze geschiedenis

AMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.

3 uur geleden
Eerste vliegtuig met Nederlanders uit Libanon geland in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon is geland. Het toestel, een militaire Airbus A330, kwam om 20.52 uur aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Aan boord zijn 185 mensen, onder wie iets meer dan honderd Nederlanders.

4 uur geleden
185 mensen aan boord van eerste repatriëringsvlucht uit Libanon

DEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.

5 uur geleden
Tata: externe partijen mogen uitstoot fabriek Velsen komen meten

VELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.

6 uur geleden
Provincie Noord-Holland wil 'voordeel doen' met advies over Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

6 uur geleden
Kleine 38.000 gedupeerden toeslagen erkend, dwangsommen lopen op

DEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

6 uur geleden
Advies: controleer uitstoot Tata en maak metingen openbaar

DEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

8 uur geleden