Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schoolleiders: ons vak moet aantrekkelijker

Schoolleiders: ons vak moet aantrekkelijker

DEN HAAG (ANP) - Het beroep van basisschooldirecteuren moet aantrekkelijker worden gemaakt, anders loopt het tekort aan mensen die dit werk doen steeds verder op, waarschuwen de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de organisatie NL2025. Samen met topmensen uit het bedrijfsleven hebben de schoolleiders een plan opgesteld om verbetering in de situatie te brengen. Ze pleiten voor meer investeringen in professionalisering, ondersteuning en waardering. Onder dat laatste valt ook een hoger salaris.

Een nationale campagne moet "de cruciale rol" van schoolleiders benadrukken, aldus de opstellers van het plan. Ze hebben hun initiatief donderdag aangeboden aan onderwijsminister Arie Slob.

"Nederland kampt met een tekort aan schooldirecteuren in het primair onderwijs, dat de komende jaren gaat oplopen door pensionering en te weinig nieuwe instroom", schetst de AVS. In 2019 zat ongeveer 1 op de 20 basisscholen in Nederland zonder schoolleider. De organisatie vindt dat een ernstig probleem.

Samenwerking bedrijven

Om de situatie het hoofd te bieden zijn schooldirecteuren een samenwerking aangegaan met topmensen van grote bedrijven, waaronder ABN Amro, KPMG en PWC. Zij vragen samen aandacht voor het tekort.

Schoolleiders moeten beter worden opgeleid en hun loon moet "een betere afspiegeling" worden van hun "cruciale rol". Ook ondersteuning, bijvoorbeeld in de administratie, is wat hen betreft nodig.

Verder staat in het plan dat mensen binnen en buiten het onderwijsveld te weinig kennis hebben over het vak van schooldirecteur. Om daar iets aan te doen wordt in het plan een campagne voorgesteld. Die zouden het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het bedrijfsleven samen moeten bekostigen.

Meer uit Binnenland

Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

39 minuten geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

1 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

2 uur geleden
Vanaf vrijdag extra treinen naar Zandvoort vanwege zomerweer

ZANDVOORT (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer zet de NS vanaf vrijdag extra treinen in tussen Haarlem en Zandvoort. Volgens een woordvoerster rijden er vrijdag, zaterdag en zondag tussen 09.30 uur en 22.00 uur twee treinen per uur meer om badgasten te kunnen vervoeren.

2 uur geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

2 uur geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

3 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

3 uur geleden